Hetvenezer tajszám lehet érvénytelen

Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban külön is figyelnie a közterhekre. Az érintettek fél éve nem fizették be a havi pár ezer forintos tételes járulékot, emiatt pedig egy új szabály nyomán február közepén érvénytelenné válik a tajszámuk, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár. Izer Norbert közölte: a legfontosabb, hogy a kellemetlen következmények könnyen elkerülhetők.

Jakubász Tamás
2021. 02. 03. 6:55
null
Érvényes tajszámmal térítésmentesek a beavatkozások Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai szócsatákban sokszor hallani manapság, hogy igazságos adószabályokat kell kialakítani, de vajon igaz­ságos lehet-e a társadalombiztosítás és a fenntartásához szükséges közterhek rendszere – kérdeztük az adóügyi államtitkárt annak kapcsán, hogy februárban alapvetően átalakulnak a tb-szabályok. Izer Norbert szerint a válasz egyértelműen igen. – Gondoljuk végig a szisztéma lényegét – kezdte bővebb feleletét. – A hazai társadalombiztosítás mintegy tízmillió ember kockázatközössége, amelyben a törvény világosan megszabja, hogy kinek mennyit kell befizetnie. Ha valaki nem rója le, amennyit a jogszabály elvár, ám ingyenesen igénybe veszi az állami egészségügyi ellátást, akkor igazságtalan helyzet áll elő. Ez az egyébként évtizedek óta fennálló állapot szűnik meg a napokban – fejtette ki az államtitkár. Február 12-én ugyanis fontos változás lép életbe. Ennek lényege, hogy ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma. Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe. Egészen addig, amíg nem fizet érte.

– Néhány fontos részletet érdemes megemlíteni – jegyezte meg Izer Norbert. Először is azt, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint. – Aki ezt befizeti, hozzájuthat megannyi állami egészségügyi szolgáltatáshoz. Az összeg csekély, az Európai Unióban lényegében minden tagállam többet kér el ilyen körű szolgáltatásért – fogalmazott az államtitkár.

Megtudtuk azt is, hogy jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel – tehát legalább 48 ezer forinttal –, így a szabály őket érinti, ha nem cselekednek. – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta tájékoztató kampányt folytat, a hatóság havonta hívja fel levélben a nem fizetők figyelmét a lehetséges következményekre. A NAV a napokban küldte ki a negyedik felhívólevelét, amely az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.

Elkerülhetők a kellemetlen következmények (A fotó illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

– Erre a tájékoztatásra már minden érintettnek érdemes odafigyelnie: február 12. a következő határidő az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetéséhez, s akinek nagy tartozása van, és ezt a dátumot is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a tajszáma – húzta alá Izer Norbert. A legfontosabb ugyanakkor, hogy ­február 12-ig még van idő, addig bárki leróhatja elmaradását vagy annak legalább egy részét, vagy jelezheti, hogy rossz anyagi helyzetben van. Ezzel pedig elkerülhető a tajszám érvénytelenítése.

– Bizonyos társadalmi csoportoknál ugyanakkor a kérdés fel sem merülhet. A törvény ingyenes állami egészségügyi ellátást garantál többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak – húzta alá az államtitkár. Úgy vélekedett: a koronavírus-járvány rendkívüli nyomás alá helyezte a teljes egészségügyi rendszert, éppen ezért vált különösen időszerűvé a társadalombiztosítási rendszer igazságosabbá tétele. A tavaly nyáron hatályba lépett módosítások egyik legfontosabb célja, hogy a kockázatközösség által jelentett védőhálót a közösség minden tagja segítsen fenntartani. A hathavi tartozást felhalmozók is kivehetik még a részüket a rendszer fenntartásából; ki azzal, hogy befizeti a járulékot, ki azzal, hogy jelzi nehéz anyagi körülményeit, ki pedig azzal, hogy külföldi munkavégzés és külföldi adófizetés esetén kijelentkezik a magyar biztosítási rendszerből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.