Az ágazati bértámogatásban részesülők többsége a vendéglátásban dolgozik

A legtöbb munkavállaló megtartására a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében kérnek pénzügyi segítséget a vállalkozások.

Magyar Nemzet
2021. 03. 24. 14:36
null
Szombaton újranyitnak a vendéglátók belső terei, a mozik, az állatkertek és más szabadidős létesítmények is Forrás: Archív (FG)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett munkavállalók megközelítőleg hatvan százaléka után a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások igényeltek ágazati bértámogatást – közölte szerdán Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A minisztérium közleményében hozzátette:

a jelenlegi járványhelyzetben a munkahelyek megtartását szolgáló programban mintegy 99 százalékon állnak a kifizetések,

több mint 51 milliárd forint már a vállalkozások számláira került – idézte a távirati iroda.

Az ágazati bértámogatási program a koronavírus miatt működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő szektorok vállalkozásainak talpon maradását szolgálja. A pénzügyi hozzájárulás havi mértéke a bruttó bér ötven százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz bruttó 251 100 forint lehet. A vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja – erősítette meg az ITM közleménye.

A támogatottak közel hatvan százaléka a vendéglátásban dolgozik, a cégek átlagosan hat-hét munkavállalóra igénylik az ágazati bértámogatást
Fotó: Mirkó István

Bodó Sándor kifejtette: mostanáig közel 19 ezer vállalkozástól érkezett be kérelem összesen 125 ezer munkavállalóra, ami azt jelenti, hogy a cégek átlagosan 6-7 munkavállalóra igénylik az ágazati bértámogatást. A támogatottak közel hatvan százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka a szálláshely szolgáltatás nemzetgazdasági ágban dolgozik. A legtöbb munkavállalóra a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében kértek támogatást. A lehetőséget a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban március 8-tól újabb szektorokra terjesztették ki, e körben már mintegy hatezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet – részletezte az államtitkár.

A március 8-tól érintett vállalkozásoknak továbbra is március 31-ig lehet benyújtani a kérelmeiket, a minél gyorsabb folyósítás érdekében. A részletes feltételek a Munka.hu oldalon olvashatók. A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket, amelyek elbírálása folyamatosan zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.