Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Túl van az építőipar a tavalyi hullámvölgyön

A jelentősen megugró megrendelésekkel ismét előtérbe kerülhetnek a kapacitásproblémák.

Magyar Nemzet
2021. 03. 16. 9:46
A támogatást többek között ingatlanépítésre is fel lehet használni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké tíz, az egyéb építményeké 12,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a decemberihez mérten 7,4 százalékkal nőtt, januárban 32,8 százalékkal haladta meg a 2020. májusi mélypontot – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal.

A megkötött új szerződések nyolc százalékkal nőttek, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 326,9 százalékkal nagyobb volt a 2020. januári, alacsony bázisnál.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 11,5 százalékkal magasabb volt a 2020. január véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 27, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

– Az építőipar termelése januárban kedvezően alakult mind havi, mind éves alapon. Ebben a rendelésállomány alakulásának, illetve kisebb részben az alacsony bázisidőszaki adatnak van szerepe. Az építőipar tehát a jelek szerint túl van a tavalyi hullámvölgyön, sőt, az uniós források beindulása (közös hitelfelvétel, hétéves költségvetés), illetve a lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatások nyomán akár ismét előtérbe kerülhetnek a kapacitásproblémák az ágazatban, amely az árak további emelkedéséhez vezethet. Összességében az idén az építőipar teljesítménye érdemben javulhat, így az ágazat ismét pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez – kommentálta a számokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.