Halban gazdaggá vált ismét a Balaton

Megkezdődtek az idei haltelepítések, csak pontyból már több mint három tonna került a Balatonba.

Magyar Nemzet
2021. 04. 01. 19:29
null
A fogyasztást az alacsonyabb forgalmi adó is ösztönözni fogja az idén Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek az idei haltelepítések, csak pontyból már több mint három tonna került a Balatonba. A tervek szerint ezt további hét tonna követi még tavasszal, azonban a saját termelésű hal zöme a telepítés fő időszakában, ősszel kerül a tóba.

A fonyódi haltelepítésen öt tonna halat telepítettek – főként pontyot, de kisebb számban süllőt, kősüllőt, csukát és balint is. – A szakemberek kifogástalanul végzik a tó horgászati hasznosítását, a horgászigények teljes kiszolgálását – mondta Szentpéteri Sándor, az agrártárca erdőkért felelős helyettes államtitkára, aki részt vett a telepítésen. Ezt szerinte alátámasztja az értékesített területjegyek száma és árbevétele, valamint a horgászfogások és a haltelepítések adatai. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet: a horgászfogások megmutatják, hogy a kereskedelmi halászat megszüntetésével halban mennyire gazdaggá vált a Balaton.

A fogási naplók összesítése szerint

2019-ben több mint 750 tonna halat fogtak ki a horgászok a Balatonból.

A szakszerű halgazdálkodásnak köszönhetően pedig már a nagy testű halak sem számítanak ritkaságnak, tavaly például 111 darab 20 kg feletti ponty fogását jelentették be a balatoni horgászok, 2020 novemberében pedig

egy balatonszepezdi 32,22 kg-os egyeddel megdőlt a hivatalos balatoni pontyrekord is.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette: a társaság horgászjegybevétele 2020-ban a milliárd forintos értéket közelítette, és idén ennek már mintegy harmada megvalósult. Fontos fejlesztés, hogy az idei évtől a balatoni területi horgászjegyek a Mohosz által üzemeltetett Horgászjegy.hu oldalon érhetők el, amelyeket a horgászok saját maguk is beszerezhetnek online, de az ilyen szolgáltatást nyújtó horgászboltok segítségével is hozzájuthatnak.

(A borítóképen korábbi balatoni haltelepítés látható. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.