Jócskán megnőttek a tojástermelők költségei, de a nyitás segíthet

A termelők költségnövekedése nem okoz automatikusan áremelkedést, de megjelenhet a fogyasztói árban.

Magyar Nemzet
2021. 04. 28. 19:45
null
Törékeny helyzet. A magyar tulajdonú tőkeerős cégek is segíthetnék a kicsiket Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gabona, így a takarmány világpiaci árának fél éve tartó, összességében jelentős növekedése a tojás termelői árának húsz százalék körüli emelkedését indokolja. Ez azt jelenti, hogy a tojástermelőknek átlagosan ekkora költségnövekedést kellene érvényesíteniük a felvásárlókkal szemben annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a megugró előállítási költségeket.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége a közleményében arra figyelmeztetett, a tojás jelenlegi átadási ára mindössze az önköltséget fedezi.

A takarmánydrágulás minden állattartót érint, annak hatásait nem lehet hosszú távon ellensúlyozniuk a gazdáknak.

A tojásszövetség megjegyezte: az átadási ár emelése a felvásárló költségnövekedésével jár, és nem azonos a bolti, fogyasztói árak emelésével. A termelőknek a bolti árakra nincs közvetlen ráhatásuk, az árszabást a kereskedők határozzák meg. A szakmai szervezet szerint ráadásul

nem csak az áremelés az egyetlen kiút: a kereslet fellendülése is segíthetne az ágazaton, a járvány ugyanis a tojás forgalmát is érintette.

A vendéglátás igényeinek visszaesése főleg a feldolgozott tojástermékek iránti keresletet befolyásolta.

Megugrott a tojás előállítási költsége, így az átadási ár is, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kereskedők is árat emelnek
Fotó: Havran Zoltán

Egyelőre nem kell arra készülni, hogy a termelők tömegével zárnának be, de a kisebbek áremelés nélkül hamar ellehetetlenülnek. Jelenleg azt érzékelik, hogy

a megszokottnál nagyobb mértékben érkezik uniós import az országba, ami még több magyar termelőt hozhat nehéz helyzetbe

– mutatott rá a tojásszövetség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.