Matolcsy György most az emírségekkel példálózott

Szerinte Magyarország megkísérelhetné átvenni a világ egyik legsikeresebb országának módszereit.

Magyar Nemzet
2021. 04. 19. 14:58
null
BÉT, Budapest Érték Tőzsde, Matolcsy György, MNB , Magyar nemzeti Bank, Rákossy Balázs - kanapén ül - lila nyakkendős szemüveges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Egyesült Arab Emírségek több mint ötven fontos jelzőszámban világelső, száz fejlettségi területen vezeti a régiót, a világ leghatékonyabb országa, és első a világon az emberek vezetőkbe vetett bizalma terén” – írta Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu portálon utalva arra, hogy Magyarország megkísérelhetné átvenni a világ egyik legsikeresebb országának módszereit.

A jegybankelnök úgy fogalmazott: az emírségek sikere mélyén olyan vízió áll, amelyet vezetők nemzedékei adtak át egymásnak. Ez a jövőkép biztonságban és békében élő országot vázolt fel, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására. „Elismeri, hogy a gazdaság irányítja a politikát, ezért sem tűri meg a korrupciót. Az államot pedig a jó üzleti környezet kiépítésére használja, és hagyja virágozni a vállalkozásokat” – tette hozzá Matolcsy György.

Az emírségek, ezen belül különösen Dubaj stratégiája a diverzitásra, a sokszínűségre épül. „A felhőkarcolók világában találunk médiavárosrészeket, internetvárost, technológiai laboratóriumokat, világelső kikötőket és repülőtereket, alumíniumfeldolgozó óriásvállalatot, dinamikus ingatlanpiacot, világszínvonalú szállodákat és vendéglátást, iszlám alapú és nyugati bankrendszert” – mutatott rá a jegybankelnök.

Matolcsy György felidézte, amikor a trónörökös a turizmus fejlesztéséről szóló elképzeléseit előterjesztette, a többi emír megpróbálta sarokba szorítani arra hivatkozva: „ki jön ide, ahol előtted a sivatag, hátad mögött a tenger és feletted a perzselő nap?” „Építsetek, és majd jönnek” – idézte fel John Maynard Keynes szavait utalva arra, hogy Steve Jobs, az Apple társalapítója is tudta: nem csupán a kereslet teremt kínálatot, hanem a vonzó kínálat is megteremti saját keresletét.

Matolcsy György rámutatott, 1971 és 2020 között Dubaj világvárost épített, miközben ötven év alatt a dollár értéke nyolcad részére csökkent. Szerinte az emírségek és Dubaj példája bizonyítja, hogy a lehetetlen nem létezik. A jegybankelnök ezúttal Mohammed bin Rasid al-Maktúm sejktől, Dubaj emírjétől és az ország miniszterelnökétől vett idézettel zárta sorait: „A legnagyobb akadály, ami meggátolja az embereket a lehetetlen megkísértésétől az a hiedelem, hogy a lehetetlen létezik, így a legnagyobb tett az, ha ráébresztjük őket arra, hogy semmi sem lehetetlen.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.