Európai uniós élmezőnyben a magyar növekedés

A hazai gazdaság első negyedéves növekedése a negyedik legnagyobb a tagállamok sorában. Azokban az országokban nagyobb a visszaesés, ahol erős a függés a turizmus alakulásától.

2021. 05. 18. 13:50
Fotó: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós összevetésben is kimagasló teljesítményt mutatott a magyar gazdaság. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a bruttó hazai termék első negyedéves növekedése a negyedik volt az előző negyedévhez képest a tagállamok sorában. Ha az éves összevetést nézzük, akkor hazánk a középmezőnyben van. A szakértő szerint ez utóbbit azonban torzítja, hogy a járvány kirobbanása eltérő időpontban érte el a tagállamokat. Így egyes országokban már a tavalyi első negyedévben meredeken esett a gazdaság. Ez alacsonyabb bázist eredményezett, ehhez képest nagyobb a felfutás is, míg a hazai gazdaság még mérsékeltebb visszaesést mutatott a tavalyi első negyedévben.

– Átfogóbb képet mutat a járvány előtti, 2019 utolsó negyedévéhez viszonyított teljesítmény, így a helyreállás tekintetében szintén az élmezőnybe tartozik a hazai gazdaság.

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb visszaesést továbbra is a turizmustól erősebben függő országok mutatják, de a járvány elleni korlátozások mértéke is jelentős különbséget okoz – tette hozzá Suppan Gergely.

Az első helyen Románia végzett, utána Bulgária, Ciprus, majd Magyarország következik a sorban a negyedéves adatok alapján. A magyar adat is bőven meghaladja az euróövezet és a 27 tagú unió átlagát. Az előbbi -0,6, az utóbbi -0,4 százalékos visszaesést mutat. Igaz, néhány tagállam esetében még nem ismertek a legújabb adatok. A legrosszabb számmal jelenleg Portugália rendelkezik, a gazdasága 3,3 százalékkal esett vissza.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat az Egyesült Államok teljesítményéről is közölte friss adatot. A tengerentúli ország gazdasága az idei első negyedévben 1,6 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Kelet-Ázsiából Japán bruttó hazai termékének alakulása is kiderült. A tokiói kormányhivatal jelentése alapján az első negyedévben 1,3 százalékkal csökkent a teljesítmény a negyedik negyedévi 2,8 százalékos növekedés után – adta hírül a távirati iroda. Japánban elsősorban a lakossági fogyasztás csökkenése magyarázza a gazdaság visszaesését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.