Modernebb technológiával fűtik az érdi otthonokat

A távhőrendszer fűtőművének hatásfoka és az energiahatékonysága is növekszik, ezzel párhuzamosan az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken.

Magyar Nemzet
2021. 05. 25. 10:35
null
A 2016. decemberi átlaghőmérséklet három, az idei januári négy fokkal volt alacsonyabb az előző évinél Fotó: MI-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érden is elindulhat a távhőtermelői telephely korszerűsítése egy magasabb hatásfokon működő kazán beüzemelésével – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), miután megadta erre az engedélyt az Érdhő Távhőtermelő és Szolgáltató Kft.-nek. Az átalakítás lényege, hogy egy régi típusú melegvízkazán helyére magasabb hatásfokú, úgynevezett kondenzációs hőhasznosítású kazánt építenek be. A fejlesztés eredményeként primerenergia-megtakarítás érhető el, így kevesebb üvegházhatású gáz kerül ki a szabadba.

A beépítendő 1,3 MW névleges hőteljesítményű földgáztüzelésű kazánon kívül még két másik hőtermelő egység működik a telephelyen, 4,6 és 4,25 MW névleges hőteljesítménnyel. A földgázüzemű fűtőművel évente mintegy 32 800 GJ hőenergiát terveznek előállítani, amely mintegy ezer lakás fűtését és használati melegvízigényét biztosítja.

Takarékosabban melegítik fel az érdi otthonok egy részét a felújított távhőberendezésekkel (képünk illusztráció)
Fotó: MI-archív

A kondenzációs hőhasznosításhoz beépítenek egy füstgáz-hőhasznosító berendezést is, amely a kazánokból kilépő, jelentős energiatartalommal rendelkező füstgáz hőenergiáját nyeri vissza, ezzel javítva a berendezés hatékonyságát. Az új technikáknak köszönhetően a fűtőmű hatásfoka, illetve az energiahatékonysága is növekszik, ezzel párhuzamosan az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.