A jövő évi adótörvény egyes elemei már most alkalmazhatók

Az Országgyűlés ezen a héten kedden szavazta a 2022. évi változásokról szóló törvényjavaslatot, és már ki is hirdették a jogszabályt.

Magyar Nemzet
2021. 06. 12. 12:14
Izer Norbert: A változtatás elkerülhetetlen volt
Izer Norbert: Még van idő a váltásra Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemeket támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség-elszámolási szabályokat, és már ugyancsak ebben az évben fehéredhet a kriptopiac is – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy az Országgyűlés kedden megszavazta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, és már ki is hirdették a jogszabályt.

Bár az elnevezés mást sugall, a 2022-es adótörvény számos kedvező rendelkezése már csütörtökön hatályba lépett.

Kibővült és még kedvezőbb lett a kutatás-fejlesztés már több mint tizenöt éves támogatási rendszere – hangsúlyozta Izer Norbert. Az egyetemeket támogató cégek háromszoros adóalap-kedvezménye révén a jövő versenyképes munkaerejébe fektető cégek a juttatás összegét a költségként elszámolás mellett még háromszor érvényesíthetik csökkentő tételként is.

A kormány adópolitikai eszközzel is segíti azt, hogy a magyar felsőoktatás világszinten is kiemelkedő szaktudást biztosítson, és a lehető legmagasabb színvonalú oktatást nyújtsa.

Az adókedvezmény a közvetlen előnye mellett közvetve is előnyös a vállalkozói szférának. Az egyetem elvégzését követően ugyanis magasan képzett és naprakész szaktudással rendelkező fiatalok kerülnek majd ki a munkaerőpiacra – részletezte az államtitkár.

Izer Norbert arra is figyelmeztetett, hogy bővültek az adómentes jövedelmek
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Már idén alkalmazhatók a kriptodevizákra vonatkozó kedvező szabályok – húzta alá Izer Norbert. Kiemelte, hogy az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken, így tisztul a hazai kriptopiac és tovább fehéredik a gazdaság, ami számottevő bevételt hozhat a költségvetésnek. Az energiaellátók már ugyancsak idén csökkenthetik fizetendő adójukat a 2020-as adóév veszteségének felhasználásával – mutatott rá az államtitkár.

A kedvező veszteség-elszámolási szabályok nemcsak a gazdaság újraindítását segíthetik, hanem a kedvező energiaárak fenntartását is biztosíthatják.

Mint Izer Norbert kiemelte, bővültek az adómentes jövedelmek is. A foglalkoztatással összefüggő támogatások – így a súlyosan hátrányos helyzetűek munkavállalását ösztönző és a mobilitást segítő kedvezmények – a kifizetés időpontjától függetlenül adómentesek. Éppúgy, mint a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekeket támogató, Regőczi István Alapítvány által adott bármely juttatás vagy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványtól származó bevétel – sorolta a szakpolitikus.

Az Európai Unió kötelező szabálya miatt a háztartási energiatermelőknek pedig át kell állni a bruttó elszámolásra, vagyis az összes megtermelt energiát külön kell elszámolni – idézte fel az államtitkár. Hozzátéve, hogy a kormány ezért a kismértékű (legfeljebb 12 000 kWh évente) áramértékesítést nemcsak az adófizetés alól mentesítette, hanem minden bürokratikus tehertől is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.