Júliusban Európa, jövőre a világ turizmusa indul

Július elsején pukkanhat a pezsgősdugó és gyakorlatilag visszaáll a teljes nemzetközi turizmus – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

2021. 06. 12. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nagyon vártuk a híreket, hogy végre mikor jönnek hozzánk a turisták. Előremutató jel, hogy az európai, amerikai, kanadai turisztikai szervezetek már tanácskoztak a múlt hét végén Görögországban és Portugáliában – mondta Guller Zoltán szombati, friss ágazati hírekről szóló podcastjában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta:

lassan utazásra kész állapotba kerül az Egyesült Államok: késő nyárra, ősz elejére várható, hogy az idősebb korosztály megindul Európa felé.

– Kanada is nyit: az Air Canada júliusban indítja európai kampányát, míg Kína és Japán esetén úgy tűnik, a jövő év elején jön helyre a turisztikai kapcsolat, de a nyáron tárgyalásokat folytatunk egy esetleges sanghaji járat indításában – sorolta Guller Zoltán.

Megemlítette, hogy turizmusdiplomáciai sikert is arattunk: hazánkat választották a Turisztikai Világszervezet alelnöki posztjára és a szervezet EU-s ügyekért felelős régiós bizottságának élére.

– Kiemelt jelentőségű, hogy ütemes, erős kapcsolatunk lesz az ágazati képviseletekkel – jegyezte meg.

Európa útra kész

A vezérigazgató Európával kapcsolatban elmondta, hogy a lakók 56 százaléka utazni akar július végéig, közel felük pedig más országot is felkeresne.

– Ezek az arányszámok is mutatják, hogy

július elsején pukkanhat a pezsgősdugó és gyakorlatilag visszaáll, elindul a teljes nemzetközi turizmus

– emelte ki Guller Zoltán.

Útmutató a külföldieknek

Arról is beszélt, hogy szerinte redukálnunk kell a külföldieket, mert az utazók arra a legérzékenyebbek, hogy az adott ország, ahová készülnek, milyen feltételekkel látogatható meg, például hogyan lehet orvoshoz jutni. Ebben lépnünk kell – állapította meg.

Hozzátette, hogy a turisztikai

globális piaci marketing 86 százaléka az interneten zajlik,

és nagyjából mi is ilyen arányban dolgozunk.

2022: helyreáll a teljes turizmus

– Egyöntetű vélemény, hogy elsőként Európa fog helyreállni a harmadik negyedévben, mint desztináció, utána a többi kontinens utazási piaca is helyreáll. Az az általános várakozás, hogy 2022-re a teljes nemzetközi turizmus helyreáll – emelte ki az ügynökség vezetője.

Rekordnyár belföldön

Már most megdőlt a tavalyi rekordforgalom, májusban 1250 ezer szálláshelyet értékesítettek a belföldi turizmusban, ahol a vendégek 82 százaléka hazai volt. Májusban a tavalyi május forgalmának kétszázszorosát termelték a szálláshelyek – idézte a központi adatszolgáltató adataiból.

Szavai szerint az elmúlt egy hónapban

a magyarok 40 százaléka foglalt már szobát nyárra,

és már látszik, hogy júniusban is meghaladja a 2020. nyár elején mért forgalmat a szolgáltatók látogatottsága.

Kikerekedik az év

Guller Zoltán hangsúlyozta, a tavaly nyári 13,5 milliós vendégéjszakaszámot idén sikerülhet legalább 17 millióra feltornázni belföldön, ami kevesebb mint a fele a 2019-es 40 milliós számnak, de ha beindul Európa és Amerika, az év egészére szépen alakulhat forgalom – mondta a vezérigazgató.

Az adóhatóság adatai alapján megemlítette: áprilisban 46 milliárd forintot költöttek a magyarok, míg

májusban 84 milliárdot hagytak a vendégek az éttermekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.