Nagyot haraptak ki a megújulók az energiatortából

Jelentősen nőtt tavaly a napelemes áramtermelés, ugyanakkor a primer felhasználás jelentős részét továbbra is a fosszilisek behozatala fedezte.

Magyar Nemzet
2021. 06. 16. 14:10
null
A napelemes projektek támogatását a mostaninál erősebb versenyhez érdemes kötni Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 17,7 százalékkal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő mennyisége pedig 3,7 százalékkal nőtt tavaly 2019-hez képest. A zöldáram részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 11,9 százalékra emelkedett – olvastató a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentésében.

A riport megállapítja, hogy a primer belföldi energiafelhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgázbehozatal biztosította, a két energiahordozó nettó importja együtt 551 PJ-t tett ki.

Magyarország importkitettsége továbbra is viszonylag magas, ugyanakkor 2020-ban 13 százalékponttal, 56,3 százalékra csökkent az importrészarány az összes felhasznált energiahordozón belül. Érdekes a földgáz esete, ugyanis 2019-ben ellátásbiztonsági okokból jelentősebb készleteket kellett felhalmozni, ezért az importarány-mutató magasan alakult, ami a tavalyi évben 39,5 százalékponttal csökkent.

Forrás: MEKH

A primer belföldi energiafelhasználás az előzetes adatok alapján 1099 PJ volt, ami másfél százalékkal kevesebb a 2019-ben mértnél, ám a kerozin felhasználása 63,5 százalékkal csökkent. A közúti üzemanyagok közül a motorbenzin felhasználása 10,2 százalékkal, a gázolajé 6,7 százalékkal maradt el a korábbi évitől.

A bruttó villamosenergia-termelés 34 924 GWh volt, ami 2,3 százalékos növekedést jelent éves alapon. A napelemek által termelt áram 63,7 százalékkal bővült, a beépített kapacitásuk pedig 2020 végére meghaladta a 2000 MW-ot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített teljesítményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.