Helyenként hiányzik a felirat és a kézfertőtlenítő

Több mint másfél hónapja ellenőrzi országosan a fogyasztóvédelmi hatóság, hogy a vállalkozások a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásával kapcsolatban jogkövető magatartást folytatnak-e. Eddig úgy tapasztalták: az üzletek tisztában vannak az előírásokkal, és együttműködnek – közölte lapunkkal az innovációs minisztérium.

2021. 06. 07. 7:17
null
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén Árkád üzletház, pláza illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kiskunfélegyházi székhelyű vállalkozás három pékségében a nyitvatartási idő alatt két alkalommal is szabálysértést észleltek a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szakemberei. Ez az első olyan újraindult cég, amelyet az április 12-én kezdődött országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozatban megbírságoltak. Az eljáró hatóság

kétszázezer forint közigazgatási bírságot szabott ki, mert a pékségekben nem tartották be a kormányrendeletben előírt védelmi intézkedéseket

– közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az üzletek újraindulásával a vásárlások is megélénkültek. Ellenőrzik a szabályok betartását Fotó: Havran Zoltán

Részletezték: a cég több péksége két bejárattal rendelkezik, a hetven–száz négyzetméteres eladóterek előtt azonban az egyik ajtóban sem volt kihelyezve olyan tábla, amely tájékoztatta volna a vásárlókat a bent tartózkodók megengedett számáról – ezt májusban három egymást követő napon, két külön egységben is így tapasztalta a hatóság a cég ellenőrzésekor.

A helyszíni vizsgálatokon kiderült, hogy április 8-a előtt még volt a bejáratoknál felirat, de azokat a helyszíni fogyasztás újbóli engedélyezésekor leszedték. Az ismételt ellenőrzést követően a cég írásban tájékoztatta a hatóságot, hogy a feltárt hiányosságot pótolták, ez azonban már nem befolyásolhatta az eljárás eredményét.

Az eladótérben megmaradt a maszkviselés és a létszámlimit, a bejáratnál tovább él a távolságtartás szabálya
Fotó: Balázs Attila / MTI

Az országos ellenőrzések során a fogyasztóvédelem azt méri fel, hogy

az üzlet bejárata előtt mindenki számára jól láthatóan ki van-e helyezve a megfelelő tájékoztatás

arról, hogy egy időben összesen hány vevő tartózkodhat a vásárlótérben. Az ellenőrök azt is nézik, hogy

gondoskodnak-e a négyzetméter-alapú korlátozás betartásáról

annak érdekében, hogy a kiírt létszámnál többen ne legyenek egyszerre a boltban, továbbá azt is, hogy

ki van-e helyezve a kézfertőtlenítő az eladótérben.

Az innovációs minisztérium úgy folytatta: az ellenőrzések kiterjednek a vásárlótérben arra is, hogy a bevásárlókocsik és a kosarak folyamatos fertőtlenítését biztosítják-e, illetve hogy az üzlet előtt gondoskodtak-e a másfél méteres védőtávolsággal tartható várakozás lehetőségéről.

Az üzletekben nagyobb adagoló automatákból, de minimum a hétköznapi, pumpás kiszerelésben kézi fertőtlenítőszert kell biztosítani, ingyen Fotó: Havran Zoltán

A kormányhivatalok – hatósági hatáskörben – már 3370 újraindult üzletet ellenőriztek az országban, eddig összesen 433 kereskedelmi egységnél tapasztaltak jogsértést, és 37 kötelező határozat született.

A kifogásolt üzletek több mint fele már az ellenőrzés alatt megszüntette a jogsértést, egyéb esetekben szóban figyelmeztették a vállalkozást a szabálytalanság kijavítására, és felhívták a figyelmet arra, hogy a ki nem javított hiányosságok teljesítését utólag ellenőrzik.

– A cégek túlnyomó többsége együttműködő – állapította meg a szaktárca. Eddig 167 kereskedelmi egységben jártak utóellenőrzésen, ebből három pékségben a második próbálkozásnál is változatlanul fennállt a már megállapított jogsértés.

Kiemelték: országszerte a leggyakoribb eddig az volt, hogy

a kézfertőtlenítés lehetősége nem volt biztosított a vásárlóknak, de a megengedett vásárlószámról is sok helyen hiányzott a tájékoztatás a bejáratnál.

Gyakori az is, hogy a tájékoztatás nem megfelelő, mert azon a feltüntetett vevőarány az üzlet méretéhez képest téves – fűzték hozzá.

A magyar fogyasztók biztonságának védelme és megerősítése a szakminisztérium alapvető szándéka a kiskereskedelemben is
Fotó: Bach Máté

– Összességében elmondható, hogy

a vállalkozások a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásával kapcsolatban jogkövető magatartást folytatnak. A hét hete tartó ellenőrzések tapasztalata az, hogy az üzletek tisztában vannak a jogszabályi előírásokkal,

gondoskodnak azok betartásáról és betartatásáról, az ellenőrök által észlelteket együttműködve fogadják, a mulasztásokat többnyire azonnal pótolják – közölte az ITM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.