Példa nélküli válságkezelés

A baloldali kormányok gyakorlatával szemben a gazdaság élénkítésével, nem pedig megszorításokkal kezeli a válságot az Orbán-kabinet. Ennek eredményeként – ha a növekedés lehetővé teszi – kaphatják vissza a családok jövő év elején az idén befizetett adójukat. A 2022-es költségvetés azonban ettől függetlenül is bőkezű támogatásokat biztosít.

2021. 06. 12. 7:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán-kormány válságkezelése újdonságot jelent az ország életében, hiszen az elmúlt évtizedekben nem volt példa arra, hogy egy krízis után ne megszorításokkal operáljon a hatalom. Ez utóbbiban a baloldali kormányok jártak az élen, melyek szinte kizárólag a lakosság és a hazai vállalkozások terheinek növelésével keresték a kiutat a bajból. Sikertelenül.

A koronavírus-járvány és az abból következő válság lehetőséget adott arra, hogy a jobboldali vezetés is megmutassa, mit kezd a nehéz helyzettel. A megszorítások elmaradtak, a gazdaságvédelmi intézkedések után a növekedés mielőbbi fellendítésére helyeződött a hangsúly. Orbán Viktor kormánya 2010 óta kiemelt célnak tartja a családok támogatását. Ezen pedig a jelen helyzet sem változtatott, sőt: jövő év elején a gyermeket nevelők visszakaphatják – a gazdaság teljesítményének függvényében – a ­2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetésüket.

Ez egy adózónál maximum nyolcszázezer forint lehet. Tehát két felnőtt esetében 1,6 millió forinttal gazdagodhat egy háztartás.

A kormányfő hangsúlyozta: a válság során a legnagyobb terhet a családosok vitték. Ezért a kormány szeretné, hogy ha a tervezettnél nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor lehetővé váljon az adó visszatérítése.

Ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, nem várt pénzt kapnak a családok
Fotó: Havran Zoltán

A magyar családoknak egyébként is kedvez az adórendszer, amely Európa egyik legalacsonyabb (15 százalékos) személyijövedelemadó-kulcsát alkalmazza. A gyermeknevelést pedig családi adó-, illetve járulékkedvezménnyel segíti.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözölte a befizetett adó visszatérítéséről született döntést, amelyet példa nélkülinek tart. A szervezet emlékeztetett: korábban megszorítások követték a válságot. Ez most nem így van, így támogatják a bejelentett lépéseket, amelyek az ország újraindulását is segítik. Az egyesület szerint a pandémia idején sok családnak – a rendkívüli fizikai és pszichés igénybevétel mellett – hozzá kellett nyúlnia anyagi tartalékaihoz is. A járvány idején azonban a kormány nem tett le a családbarát intézkedésekről. Így például meghosszabbította a támogatások igénybevételének idejét, bevezette a hiteltörlesztési moratóriumot, valamint új elemekkel bővítette az otthonteremtési és -felújítási programot.

A NOE szerint jelentős üzenete van annak, ha egy erősödő gazdaság eredményeiből a családok is részesülnek.

A családok támogatása az adó-visszatérítés mellett is jelentős lesz 2022-ben. A költségvetés tervezete szerint 2778 milliárd forint jut jövőre erre a területre. Így a többi között a babaváró támogatásra 91 milliárd, a gyermekétkeztetésre 87 milliárd, a csecsemőgondozási díjra 127 milliárd, a gyermekgondozási díjra 266 milliárd, míg a családi adókedvezményekre 315 mil­liárd forint jut. A 25 év alattiak adómentessége 140 milliárd, az otthonteremtés áfa- és illetékmentessége 170 milliárd, a munkáltatói adók csökkentése pedig 113,5 milliárd forintot hagy összességében az érintettek zsebében.

Az idősek sem maradnak ki a körből, a kormány tavaly jelentette be, hogy négy ütemben visszaépíti a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Jövőre a költségvetés 160,3 milliárd forintot fordít erre a célra.

Fennmarad a nyugdíjprémium intézménye is, így az idősebb korosztály is részesül a gazdasági növekedés eredményeiből. Ennek kifizetésére 68,5 milliárd forint lesz a büdzsé céltartalékában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.