időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Egyre kevesebb antibiotikumot használnak fel az állattartók

Nagy Kristóf
2021.07.04. 07:44
Egyre kevesebb antibiotikumot használnak fel az állattartók

Egyre kevesebb antibiotikumot használnak fel az állattartók az Európai Unió­ban – derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ közös vizsgálatából.

A kutatás során a szakemberek megállapították, hogy

évek óta csökken a haszonállatoknál az antibioti­kum-felhasználás, és ma már alacsonyabb a mértéke, mint a humán egészségügyben

felhasznált mennyiségnek.

A modern állattartók már csak indokolt esetben adnak antibiotikumot állataiknak
Fotó: Varga György/MTI

A gyógyszerezés visszaesése annak köszönhető, hogy

az európai gazdálkodók a szigorú állatjóléti szabályok betartása érdekében komoly fejlesztéseket hajtottak végre. A tartási körülmények javulása indokolatlanná tette a folyamatos antibiotikumos kezeléseket.

Az uniós hatóságok arra emlékeztettek, humán egészségügyi szempontból is üdvözlendő, hogy az általános és folyamatos, részben betegségmegelőzési célú antibiotikumos kezelés visszaszorul, mivel a haszonállatoknál elterjedt, széles spektrumú antibiotikumok sok esetben az embereket megtámadó kórokozókat is rezisztenssé tették ezekkel a hatóanyagokkal szemben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.