Egyre többen jelentenek kárt az elmúlt két hétvége viharai után

Az elmúlt két hétvége szélsőséges időjárása miatt bekövetkezett károk értéke meredeken kúszik felfelé. A nagyobb biztosítók közül már többen egymilliárd forint feletti káreseményekről számolnak be, és számos bejelentés csak a következő napokban fut be hozzájuk.

Horváth Éva
2021. 07. 21. 10:52
null
Az Andrássy úton fa zuhant egy autóra Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg két és félszeresére nőtt a július 9–10-i viharokhoz kapcsolódó bejelentett károk száma kedd reggelre az egy héttel ezelőtti adathoz képest – közölte legfrissebb jelentését az Aegon Magyarország. A biztosítótársasághoz a bő egy héttel ezelőtti, szélsőséges időjárás nyomán több mint ötezer kárbejelentés érkezett.

A becsült kár meghaladta a másfél milliárd forintot, a kárbejelentések száma azonban a hatezret is elérheti a következő napokban.

Az elmúlt hétvége szintén viharos volt: csütörtöktől kedd reggelig csaknem 2300 kárbejelentés érkezett, a becsült kárösszeg 401 millió forint. Ha a két hétvégét összesítve nézzük, a teljes becsült kárérték elérheti a kétmilliárd forintot.

Hasonló tapasztalatai vannak a Generali Biztosítónak is, ahol tegnap már 5500-nál járt a kárbejelentések száma, értékük meghaladta a 1,5 milliárd forintot. Ebből a lakóingatlanokban esett viharkárok aránya a legnagyobb, 54 százalékos. A mezőgazdaságnak a jégverés jelentette a legnagyobb veszteséget, a bejelentések 88 százaléka kapcsolódik a kivédhetetlenül romboló csapadékhoz.

A jégeső jelentős károkat okozott a dinnye-ültetvényekben
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

A múlt hét elején a hazai biztosítótársaságok még összesítve számoltak be több mint ötezer bejelentésről és a másfél milliárdot meghaladó kárösszegről. Ám a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) már akkor jelezte, hogy a viharos időszak kifizetései nagy valószínűséggel meghaladják majd az idei május–augusztusi viharszezon első két hónapjának teljes összegét, ami 2,1 milliárd forintot jelent, és csupán a lakásbiztosításokat érinti. Ezekben az adatokban nincsenek benne tehát a mezőgazdasági károk és az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből érkezett.

Míg a július 9–10-i viharoknál 59 százalékban a jégverés okozott hatalmas károkat, a múlt hétvégén elsősorban beázásos és villámcsapásos károk keletkeztek, a gépjárműveket érintő károk mellett.

– A kárbejelentési statisztikákból is egyértelműen látszik, hogy a heves viharok egyre gyakoribbak és kiszámíthatatlanabbak. A tendenciák arra utalnak, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek egyre nagyobb károkat is okoznak – emelte ki Szikszai József, a Generali kárrendezési igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.