Fékezett tempóban nőttek a bérek

A reálkereset 5,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,9 százalékos emelkedése mellett.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 9:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban álló foglalkoztatottak

bruttó átlagkeresete 431 600 forint, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint

volt.

Mindkettő 8,2 százalékkal magasabb összeg, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,7, míg a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt jelentősen meghaladóan, 10,6 százalékkal nőttek.

Idén a vendéglátásban a legszerényebb a bruttó átlagkereset Fotó: Bach Máté

2021. január–májusban a bruttó átlagkereset 426 600, a nettó átlagkereset 283 700 forintot ért el – az emelkedés éves összevetésben 9,4 százalékot ért el.

A vizsgált időszakban ez az összeg a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (755 900 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén pedig a legalacsonyabb (255 100 forint). Nemekre bontva a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 465 400, a nők esetében 389 100 forintot ért el – jelezte a statisztikai hivatal.

Eközben a reálkereset 5,3 százalékkal nőtt, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,9 százalékos emelkedése mellett.

Kormányzati döntések adnak új impulzust

A béremelkedés folytatásához a jövőben új kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek új impulzust, új lendületet adnak, erről szól a mostani nemzeti konzultáció is, amelyben kérdés, hogy mi legyen a minimálbérrel és a garantált bérminimummal. Várhatóan ősszel, az év vége felé megszületnek azok a döntések, amelyek biztosítani tudják a további növekedést – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Mint kifejtette, Magyarországon a bérek a koronavírus-járvány legnehezebb időszakában is emelkedtek, ezt támasztja alá, hogy az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 426 600 forint volt, ami 9,4 százalékos növekedés éves összevetésben. Bodó Sándor hozzátette: a béremelkedések hátterében főként az áll, hogy 2010-óta a minimálbér 73 500 forintról, 167 400 forintra, a garantált bérminimum 89 500 forintról, 219 ezer forintra nőtt. A minimálbér és a garantált bérminimum pedig a többi bért is felfelé tolta. Mindez mögött kormányzati döntések állnak, hiszen a munkaadókat terhelő járulékok folyamatosan csökkenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.