Támogatások sora vár a lakosságra, hogy zöldíthesse közlekedését

A következő tíz évre 36 milliárd forintot különített el a kormány zöld buszok vásárlásának és üzemeltetésének támogatására – jelentette be Steiner Attila több más program mellett.

Forrás: MTI2021. 07. 16. 18:41
zöld busz
Sopron, 2021. július 16. Elektromos autóbusz a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt soproni állomásának sajtótájékoztatóján 2021. július 16-án. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára bejelentette: a következő tíz évre 36 milliárd forintot különített el a kormány zöld buszok vásárlásának és üzemeltetésének támogatására. MTI/Filep István Fotó: Filep István Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő tíz évre 36 milliárd forintot különített el a kormány zöld buszok vásárlásának és üzemeltetésének támogatására – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Sopronban, a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt soproni állomásának sajtótájékoztatóján. Steiner Attila emlékeztetett, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé kíván válni, amelynek érdekében a kormány elfogadta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet. Ennek a hetedik pontja a közlekedés zöldítése, mert az ország kibocsátásának egyötödéért a közlekedési szektor felel. Kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt években majdnem húszmilliárd forintot költött az elektromos közlekedés elterjesztésének népszerűsítésére, amelynek legfontosabb alappillére a Zöld busz program.

A Zöld busz program első felhívása nyomán 123 elektromos busz és 4 önjáró trolibusz közlekedhet hamarosan a magyar utakon. Sopronban július 9-e óta közlekedik egy zöld busz, amelyet a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. bocsátott rendelkezésre. Az eddigi tapasztalatok szerint egy busz egy hónap alatt 4911 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg, ezt a mennyiséget 71 fa tudná megkötni, vagyis évente egy e-busz a hagyományosokhoz képest csaknem hatvan tonnával kevesebb szén-dioxidot juttat a levegőbe.

Sopron új járműve a hagyományosokhoz képest csaknem hatvan tonnával kevesebb szén-dioxidot juttat a levegőbe.
Fotó: Filep István / MTI

Az államtitkár szólt arról is, hogy a környezetkímélés mellett iparfejlesztési eleme is van a programnak, mert a kormány szeretné elérni, hogy a buszgyártásban hatvan százalékban belföldön készüljenek a zöld buszok. A kormány az elektromos autók vásárlását is támogatja, nemrég egy hárommilliárd forintos keretösszegű pályázatot írtak ki, amely már elfogyott ugyan, de a jövőben újabb forrást szeretnének erre biztosítani. Minden hónapban megnyílik az elektromos kerékpárok vásárlásának támogatására is a pályázat, emellett a kormány készül az elektromos meghajtású teherkerékpárok támogatására is, négyszázmillió forintos keretösszeggel.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a város klimatikus gyógyhely, ezért kiemelten fontos a környezet megóvása. A városvezetés szándéka az, hogy Sopron és térsége előre lépjen a közlekedés-fejlesztésben – jelezte, hozzátéve, hogy a város az M85-ös gyorsforgalmi úttal bekapcsolódott az országos autópálya-hálózatba és folyamatosan újulnak meg Sopronban és az agglomerációban is az utak.

Simon István, a város (Fidesz–KDNP) alpolgármestere azt emelte ki, hogy a környezet védelmében nemcsak a kormánynak, hanem a kisebb közösségeknek és az egyéneknek is fontos szerepe van. Krenner László, BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. értékesítési vezetője azt mondta, hogy a Sopronban augusztus 6-ig ingyenesen használható zöld busz a cég komáromi gyárában készült. Kitért arra is, hogy a cégcsoportnak világszerte hatvanezer elektromos autóbusza fut az utakon, ezen belül Európa húsz országának mintegy száz városában pedig kétezer jármű.

Veszprémi László, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési főigazgatója jelezte, hogy 2018 óta 1070 újszerű busz állt forgalomba a társaságnál, így tavaly több mint húszezer tonnával csökkent a cég szén-dioxid-kibocsátása. Hozzátette, hogy idén 1665 új jármű beszerzését tervezik, jövő év végéig pedig a teljes állomány negyven százaléka újul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.