Űrutazása előtt Jeff Bezos vagyona is az ég felé tör

Nagyot emelkedtek az Amazon részvényei arra a hírre, hogy a Pentagon megrendelést adhat a cégnek. Ezzel jóval 200 milliárd dollár fölé került Jeff Bezos vagyona, aki egyébként visszavonul a cég éléről, és inkább űrcégével foglalkozik.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 07. 20:18
FILE PHOTO: Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos addresses the media about the New Shepard rocket booster and Crew Capsule mockup at the 33rd Space Symposium in Colorado Springs
Az öccsét is magával viszi Jeff Bezos a Blue Origin első emberes űrutazására Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég számoltunk be arról, hogy hosszú idő után egy európai vállalkozó lett a világ leggazdagabb embere Bernard Arnault személyében, azonban a Louis Vuitton tulajdonosa hamar elvesztette a megtisztelő címet. Az Amazon és a Tesla részvényei ugyanis újra emelkedni kezdtek, ezáltal a fő tulajdonosok, Jeff Bezos és Elon Musk visszaszerezték az első, illetve a második helyet. Most azonban Bezos vagyonában újabb nagy ugrás következett, természetesen ismét az Amazon-részvények drágulása miatt.

A papírok öt százalékkal drágultak arra a hírre, hogy az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon felbontja a Microsofttal kötött tízmilliárd dolláros szerződést, amely felhőalapú szolgáltatásokra vonatkozik, és újraköti akár úgy, hogy abban a Microsoft mellett az Amazon is jelentős részesedést kaphat. Az eredeti szerződést még Donald Trump elnöksége idején írták alá, aki Jeff Bezosra és az általa vezetett Amazonra ellenségesen tekintett, nem kizárt, hogy a cég ezért szorult ki a szerződésből. Ilyen nagy megbízást ugyanakkor több cég között szoktak elosztani, már csak biztonsági megfontolások miatt is.

Az öccsét is magával viszi a Blue Origin űrutazására Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere
Fotó: Reuters

Az Amazon részvényeinek keddi emelkedése a Bloomberg Billionaires Index szerint Bezos vagyonát 8,4 milliárd dollárral növelte, ami így elérte a 211 milliárd dollárt. Ezt a magasságot csak Elon Musk érte el rövid időre még az év elején, amikor a Tesla részvényei különösen nagyot emelkedtek, így a híres vállalkozó néhány hónapra átvehette a világ leggazdagabb embere címet. Természetesen ezek a címek, mint ahogy a vagyonok nagysága is, állandóan és esetenként gyorsan változnak, hisz alapvetően a részvényárfolyamoktól függenek.

Bezos egyébként épp hétfőn hagyta el az Amazon vezérigazgatói posztját 27 év után, miután a vállalkozását a lehető legnagyobb méretűre növelte. A vállalat irányításában azért részt fog még venni, de közben űrcége, a Blue Origin ügyeivel is többet fog foglalkozni, ráadásul a tervek szerint jövő vasárnap kerül sor arra az űrutazásra (vagy inkább csak űrugrásra, mivel csak súrolják a világűr határát), amin maga Bezos is részt vesz. A tervek szerint űripari vetélytársa, Richard Branson is most fogja megtenni lényegében ugyanezt az utat cége, a Virgin Galactic űrjárművével, mégpedig Bezost pár nappal megelőzve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.