Nyári csúcsforgalom a Ferihegyi repülőtéren

Jelentős utasszám-növekedéssel indult a második fél év a budapesti repülőtéren, és a légi áru mennyisége júliusban negyven százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

2021. 08. 11. 11:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi hónapban 538 074 utast kezelt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami önmagában megközelíti az év első hat hónapjának összforgalmát. 

 

A januártól júniusig tartó időszakban 604 ezer utas fordult meg a repülőtéren,

 

a júliusi, vagyis egyetlen nyári hónap utasszáma ennek a 89 százalék tette ki – közölte lapunkkal a Budapest Airport. Az utasforgalom-növekedés a napi utasszámokon is meglátszik: míg az év első harmadában napi két-háromezer utas, júniusban már naponta átlagosan közel tízezer utas fordult meg a budapesti repülőtéren, júliusra pedig felkúszott tizennyolcezer főre.

 

Különösen nagy aktivitást mutatnak a diszkont-légitársaságok Ferihegyen. Fotó: Kurucz Árpád

 

A kiszámíthatóbb utazás a Budapestről elérhető menetrenden is meglátszik: a légitársaságok az igények függvényében folyamatosan sűrítik meglévő járataik gyakoriságát, és új célállomások is megjelennek az elérhető útvonalak között. A Ryanair a napokban jelentette be új írországi célpontját, Shannon a téli menetrendben, vagyis november 1-jétől lesz elérhető Budapestről. Az utazni vágyók jelenleg száz célállomás közül válogathatnak, amely a következő hónapokban akár 120-ra is bővülhet.  A nyár legforróbb hónapjában továbbra is az európai nagyvárosokat és a nyaralódesztinációkat vették a legtöbben célba: 

 

népszerűek voltak a törökországi üdülővárosok mellett a görög szigetek és Spanyolország is, de Dubaj és az európai városok is a toplistán szerepelnek.

 

A korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is stabilan erős a cargoforgalom: a BUD Cargo City által kezelt havi légi áru mennyisége júliusban is 15 ezer tonna fölött teljesített, ami több mint 40 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel az év első hét hónapjának árumennyisége átlépte a százezer tonnát, a 2020. július és 2021. július közötti időszakra vetítve pedig a 160 ezer tonnát is meghaladta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.