Idén is rekordokra készül a mezőgéppiac

A modern termelési technológiák és a pályázatok garantálják a mezőgazdasági géppark gyorsuló megújulását.

Nagy Kristóf
2021. 09. 05. 19:45
null
Az innováció ellensúlyozná a szigorú korlátozásokat, de a lemaradás miatt ez nem várható Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is folytatódik a mezőgazdasági géppark megújulása. A gazdálkodók beruházásait már a valódi igényeik mozgatják, a fejlesztésekhez pedig a pályázati lehetőségek és a vissza nem térítendő támogatások továbbra is meghatározók. Az adatok is alátámasztják a fejlesztési szándékot: 

2020-ban a pandémia megjelenése ellenére rekordot döntött a mezőgépek eladása. Az idei első félév forgalma pedig újabb csúcsot hozott: 2020 azonos időszakának értékesítéseit három százalékkal haladta meg.

A mezőgazdasági gépforgalmazás eredményeit némileg árnyalja az árak emelkedése, így a kedvező finanszírozási lehetőségek, például a vidékfejlesztési pályázatok továbbra is nélkülözhetetlenek a gépértékesítés felfutásában. Szerencsére a gazdák beszerzéseit elősegítő konstrukciók hosszabb távon megmaradnak. 

A magyarországi mezőgéppiac évek óta lendületesen fejlődik. A kedvező folyamatot segíti a pályázati lehetőségek mellett a jövőben is az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelési irányok változása. Nélkülözhetetlenné válnak a legmodernebb termelési technológiákhoz az új fejlesztésű eszközök. A kereslet tehát várhatóan tovább élénkül, ami az agrárgéppark gyorsuló megújításához vezet. 

Idén a január és július közötti időszakban a magyar gazdák gépekre és berendezésekre 92,4 milliárd forintot költöttek, alkatrészekre pedig 35 milliárd forintot. Az alkatrészbeszerzések értéke említésre méltó: tizenöt százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztráltat. 

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.