időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Idén is rekordokra készül a mezőgéppiac

Nagy Kristóf
2021.09.05. 19:45 2021.09.05. 19:58
Idén is rekordokra készül a mezőgéppiac

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is folytatódik a mezőgazdasági géppark megújulása. A gazdálkodók beruházásait már a valódi igényeik mozgatják, a fejlesztésekhez pedig a pályázati lehetőségek és a vissza nem térítendő támogatások továbbra is meghatározók. Az adatok is alátámasztják a fejlesztési szándékot: 

2020-ban a pandémia megjelenése ellenére rekordot döntött a mezőgépek eladása. Az idei első félév forgalma pedig újabb csúcsot hozott: 2020 azonos időszakának értékesítéseit három százalékkal haladta meg.

A mezőgazdasági gépforgalmazás eredményeit némileg árnyalja az árak emelkedése, így a kedvező finanszírozási lehetőségek, például a vidékfejlesztési pályázatok továbbra is nélkülözhetetlenek a gépértékesítés felfutásában. Szerencsére a gazdák beszerzéseit elősegítő konstrukciók hosszabb távon megmaradnak. 

A magyarországi mezőgéppiac évek óta lendületesen fejlődik. A kedvező folyamatot segíti a pályázati lehetőségek mellett a jövőben is az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelési irányok változása. Nélkülözhetetlenné válnak a legmodernebb termelési technológiákhoz az új fejlesztésű eszközök. A kereslet tehát várhatóan tovább élénkül, ami az agrárgéppark gyorsuló megújításához vezet. 

Idén a január és július közötti időszakban a magyar gazdák gépekre és berendezésekre 92,4 milliárd forintot költöttek, alkatrészekre pedig 35 milliárd forintot. Az alkatrészbeszerzések értéke említésre méltó: tizenöt százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztráltat. 

Borítókép: Bach Máté

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.