időjárás 2°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Megdöbbentő árkülönbségeket tapasztalhatnak az építkezők

Magyar Nemzet
2021.09.23. 12:00 2021.09.23. 12:37
Megdöbbentő árkülönbségeket tapasztalhatnak az építkezők

Közzétette a  kerámia falazóelemek hazai piaci folyamatainak feltárása érdekében július végén indított gyorsított ágazati vizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vizsgálat során feltártak alapján a GVH felhívja a lakossági építkezők és az építőipari kivitelezők figyelmét, hogy 

a kiskereskedői szinten országszerte jelentős eltérések figyelhetők meg a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot. Az építkezőket közvetlenül érintik továbbá a növekvő fuvar- csomagolási és logisztikai díjak, így akár akkor is drágulással szembesülhetnek, ha maga a termék ára ezt nem indokolná.

Az építkezőket közvetlenül kiszolgáló tüzépek vagy beszerzési társulások nagyobb volumen esetén kedvezményesebben tudnak rendelni a gyártóktól, ez pedig fogyasztói árelőnyökhöz is vezethet – azaz a vevők végső soron olcsóbban juthatnak a téglatermékekhez. 

A GVH ezért felhívja a piaci szereplők figyelmét arra, hogy beszerzési társulásba tömörülve képesek a leginkább ellensúlyozni a jelentősebb gyártók nagyobb alkuerejét.

Az ágazati vizsgálat az értéklánc minden szintjére kiterjedt, így a GVH egyaránt vizsgálta a téglagyártók, a piacon jelentős szerepet betöltő beszerzési tárulások, az építőanyag kiskereskedők és a kivitelezők piaci magatartását. A versenyhatóság az eljárás során meghallgatta a különböző szereplők véleményét a piaci folyamatokról, illetve ütköztette az eltérő szakmai álláspontokat. A GVH emellett országszerte helyszíni kutatásokat folytatott, számos céget pedig adatkérésben keresett meg.

Az ágazati szereplők társadalmi konzultáció során tehettek észrevételt a vizsgálat eredményeit összegző, nyilvános jelentéstervezetre. A cégek visszajelzéseit a GVH beépítette téglapiaci jelentésébe. A vállalkozások észrevételei is megerősítették a versenyhatóság korábbi következtetéseit. A versenyhivatal a vizsgálat során a gyártói szinten feltártak alapján arra jutott, hogy 

a piaci koncentráció (kevés, jelentős méretű piaci szereplő) ellensúlyozható, illetve a versenyt fokozni lehet a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel.    

Borítókép: Mirkó István