– Ma már nemcsak a gazdasági, hanem a nemzetbiztonsági érdekünk is úgy kívánja, hogy a magyar társadalom élelmiszerellátását jellemzően hazai forrásokból biztosítsuk – hangsúlyozta pénteken Nagy István a XIV. Országos Kereskedelmi Konferencián.
Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet alatt a kereskedelem rendkívüli módon helyt állt, ütésállóvá, válságállóvá vált, és a hazai élelmiszeripar még inkább felértékelődött. A járványhelyzet a kormányt arra a felismerésre sarkallta, hogy minél több területen váljon az ország önellátóvá. Nagy István kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy
az élelmiszeripar a rendkívüli helyzetben is garantálta a lakosság egészséges, biztonságos ellátását, miközben a termelési értéke és az exportja is tovább nőtt.
Tavaly az agrárium nyári, 25 milliárd forintos válságkezelési csomagjából az élelmiszeriparra nyolcmilliárd forint jutott. Az elmúlt uniós támogatási ciklusban nemzeti és uniós forrásokból 460 milliárd forint támogatás jutott az élelmiszeriparnak.
Borítókép: Kurucz Árpád