Nemzetbiztonsági érdek az önellátó élelmiszergyártás

Ütésállóvá vált a hazai élelmiszer-kereskedelem a veszélyhelyzet alatt.

Magyar Nemzet
2021. 09. 10. 19:30
Mohács vágóhíd, élelmiszer, húsipar, mezőgazdaság, bonafarm ,Csányi Sándor, sertés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma már nemcsak a gazdasági, hanem a nemzetbiztonsági érdekünk is úgy kívánja, hogy a magyar társadalom élelmiszerellátását jellemzően hazai forrásokból biztosítsuk – hangsúlyozta pénteken Nagy István a XIV. Országos Kereskedelmi Konferencián. 

Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet alatt a kereskedelem rendkívüli módon helyt állt, ütésállóvá, válságállóvá vált, és a hazai élelmiszeripar még inkább felértékelődött. A járványhelyzet a kormányt arra a felismerésre sarkallta, hogy minél több területen váljon az ország önellátóvá. Nagy István kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy 

az élelmiszeripar a rendkívüli helyzetben is garantálta a lakosság egészséges, biztonságos ellátását, miközben a termelési értéke és az exportja is tovább nőtt.

Tavaly az agrárium nyári, 25 milliárd forintos válságkezelési csomagjából az élelmiszeriparra nyolcmilliárd forint jutott. Az elmúlt uniós támogatási ciklusban nemzeti és uniós forrásokból 460 milliárd forint támogatás jutott az élelmiszeriparnak. 

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.