időjárás -2°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Bírságolt és reklámot számolt a Médiatanács

Somogyi Orsolya
2021.10.22. 10:26 2021.10.22. 11:49
Bírságolt és reklámot számolt a Médiatanács

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel. Havonta ötszáz, még nem látott tévéhirdetés kerül a nézők szeme elé, ami a teljes reklámmennyiségnek pedig több mint a felét teszi ki – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott, az idei első fél évet vizsgáló új tanulmányából. 

Gyógyszerek és élelmiszerek a reklámblokkokban

A hatóság hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték. Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiség több mint felét (55,6 százalék) tették ki, ami kevéssel meghaladta a tavalyi időszak eredményét. A legtöbb (43 százalék) új reklámot az általános szórakoztató csatornákon (ilyen többek között a Viasat 3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN) láthatták a nézők.

A korábbi év azonos időszakával összevetve az új reklámokat továbbra is a kereskedelmi szektor dominálja (39,3, illetve 41,6 százalék). A gyógyhatású készítmények (12,7 százalék), az élelmiszer (7,7 százalék), a szolgáltatás (4,4 százalék) és a szépségápolás (5,1 százalék) részesedése egyaránt felülmúlta a szabadidőszektort (4,2 százalék), amely évek óta visszaszorulóban van. A hangsúlyozottan hazai terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya a tavalyi azonos időszakhoz képest számottevően (4,9 százalékól 6,4 százalékra) emelkedett.

Médiafelügyeleti döntések

A fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a tanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a a vitatott műsort.  

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, míg a Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok még nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba. A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható Szerelem a Gayer parkban című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az nem tartalmazott a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet.

Rádiós frekvenciapályázatok

A Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot tett. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a kapcsolódó pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács e mellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását. A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

Borítókép: Balogh Zoltán/MTI