Felügyeleti bírságot szabott ki a jegybank az Erste Bankra

A feltárt hiányosságok összességében nem befolyásolják a bankcsoport megbízható működését.

Magyar Nemzet
2021. 10. 04. 11:05
null
Erste bank 20150211 Fotó:Bach Máté/Napi Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 54,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Bankra és a csoporthoz tartozó lakás-takarékpénztárra és jelzálogbankra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-ban indított átfogó vizsgálatát követően. 

A bírságot egyebek mellett a vállalatirányítási, hitelkockázati, az IT-biztonsági, az adatszolgáltatási, a hitelkockázat-számítási, az értékvesztés-képzési, valamint a betétbiztosítási nyilvántartásra vonatkozó problémák miatt szabták ki. A feltárt hibák, hiányosságok összességében nem befolyásolják az intézmények megbízható és biztonságos működését.

A jegybank egyebek közt hiányosságokat állapított meg az Erste Bank belső ellenőrzési területére vonatkozó szabályozásban. A lakossági workout ügykezelésben hiányzott a megfelelő szempontrendszer az esetleges csalások feltárására. A lízingfinanszírozás terén a hitelintézet nem alakított ki egységes szabályozást, gyakorlatot a visszavásárlási/maradványérték garancianyújtók kockázatainak feltárására, éves felülvizsgálatára és a garanciakötelezettségek nyilvántartására vonatkozóan – részletezte a távirati iroda szerint MNB közleménye.

A vizsgálat hiányosságokat tapasztalt a jelzálogbejegyzések fedezetnyilvántartási rögzítésében és monitoringjában, illetve ezen banki folyamatokban nem működtek megfelelően a beépített kontrollok. Kiegészítésre szorul a bank fedezetek értékelésére és nyilvántartására, ügyfélcsoportképzésre, valamint hitelkockázat-számításra vonatkozó belső szabályozása is. 

Egyes pontjain továbbfejlesztendők, és a továbbiakban rendszeresen frissítendők az Erste Bank informatikai biztonsági rendszerei. Szükségesnek ítélte az MNB a kiemelten fontos IT-rendszerekkel kapcsolatos naplózás további ellenőrzésére vonatkozó, illetve a felhasználói hozzáférési jogosultság-kezelési banki gyakorlat javítását.

Az MNB azt is közölte, hogy nem volt megfelelő a hitelintézet konszolidált biztosítotti betétállomány-nyilvántartása, egyes ügyfelek pedig nem kapták meg a betétbiztosításra vonatkozó tájékoztatást. Több esetben elmaradt a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda tájékoztatása a pénzmosásgyanús ügyletekről, olykor pedig elmaradtak a téma kapcsán szükséges, a pénzeszközök forrására vagy a fokozott ügyfél-átvilágításra vonatkozó műveletek is.

A lakás-takarékpénztár és a jelzálogbank esetében a jogszabályi megfelelésért felelős személy bejelentésének elmulasztását, illetve IT-biztonsági és betétnyilvántartási, valamint adatszolgáltatási hiányosságokat tárt fel a vizsgálat. Mindezek nyomán az MNB kötelezte a három intézményt a feltárt hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra a jegybank részére.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.