A feldolgozóipar húzta a beruházásokat a harmadik negyedévben

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videójában kijelentette: rekordadatok érkeztek a beruházásokról.

Magyar Nemzet
2021. 11. 26. 9:04
Habuczki Gbor; Br Erik
Debrecen, 2021. július 20. Bíró Erik (b) és Habuczki Gábor mûanyag szabászgépen dolgozik a nyílászárókat gyártó HAJDU-ALU Zrt. üzemcsarnokában. Egy felújított háromezer négyzetméteres csarnokban a piaci igényekhez igazodva átszervezték a digitális alapú termelési folyamatokat, kihasználva a pandémia járvány idõszakát. Az 575 milliós beruházás eredményeként lehetõség nyílik a gyártás növelésére és újabb felkészültebb munkaerõ alkalmazására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a beruházások tavaly év végén kezdődött bővülése az idei harmadik negyedévben is, a Covid–19-járvány által súlyosan érintett 2020. harmadik negyedévhez képest 12,4 százalékkal nőtt a volumen. Ehhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá. A fejlesztések folytatódó felfutása a vállalkozásoknak volt köszönhető, esetükben 22 százalékkal nőtt a volumen az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított beruházási teljesítmény az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal bővült, a korábbi időszakhoz képest a bővülés üteme mérséklődött. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 3,6 százalékkal rekordmagas szintre emelkedett, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,7 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől.

A beruházási teljesítmény 57 százalékát megvalósító, legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene – folytatva az előző negyedévben megkezdődött bővülést – számottevően nőtt. A növekedésben szerepet játszottak a Covid–19-járvány tavalyi mélypontja után kezdődött új vállalati fejlesztések is. Ugyanakkor a beruházások 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen visszaestek. Mind a helyi önkormányzatok, mind a központi szervek csökkentették beruházásaikat a bázisidőszakhoz képest.

A beruházások tárgyidőszaki bővülése a nemzetgazdasági ágak túlnyomó többségét érintette. A nemzetgazdasági beruházások negyedét adó, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései 25 százalékkal nőttek. Az alágak túlnyomó többségében emelkedett a teljesítmény, köztük a három legnagyobb súlyú villamosberendezés-gyártásban, járműgyártásban és az élelmiszeriparban is.

  • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 17 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítményének volumene 5,7 százalékkal nőtt. A szállítás, raktározás beruházási volumenében folytatódott az előző negyedévben elkezdődött bővülés.
  • A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 21 százalékos volumennövekedést elsősorban a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem kiugróan bővülő fejlesztései okozták.
  • A mezőgazdaság beruházási teljesítménye a korábbi negyedévek visszaesése után jelentősen nőtt. Ehhez hozzájárultak az erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozások fejlesztései is.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videójában kijelentette: rekordadatok érkeztek a beruházásokról.

Borítókép: A nyílászárókat gyártó HAJDU-ALU Zrt. üzemcsarnoka (Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.