időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo
Győrffy Balázs szerint minden eszközzel garantálni kell a műtrágyaellátást

Kiállt a gazdákért az agrárkamara elnöke Bige László ellenében

Magyar Nemzet
2021.11.24. 14:17 2021.11.24. 15:46
Kiállt a gazdákért az agrárkamara elnöke Bige László ellenében

Hangos a sajtó a műtrágyakartelltől – állapította meg videónyilatkozatában Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Facebook-oldalán kifejti: nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, a műtrágyakartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak, valamint a polgároknak. 

– A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. 

Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását! 

– hangsúlyozta bejegyzésében Győrffy Balázs. 

A NAK vezetője felidézi: a műtrágya egy olyan növényvédő szer, egy olyan input anyag a mezőgazdaság tekintetében, amely nem  megkerülhető. 

Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke felháborodott a Bige László vezette Nitrogén Művek Zrt. fenyegetéssel felérő közlésén. Fotó: Mohai Balázs

– Úgy is hívhatjuk, hogy a növények üzemanyaga, ez határozza meg, hogy a magyar gazdák milyen terméseredményeket érnek el – fogalmazott, hozzátéve, az is függ tőle, hogy a fogyasztóknak mennyibe kerülnek az élelmiszerek a boltok polcain. Mint mondta,

ha ezek árát mesterségesen emelik a mostani, magas világpiaci árak mellett, azzal a fogyasztók zsebéből vesznek ki pénzt.

A felvételen elhangzik: az előző években a műtrágyaárak a négyszeresükre növekedtek, ami veszélyeket rejt magában: kevesebb műtrágya-felhasználás mellett kisebb termelések fognak realizálódni. 

– Ez azt fogja eredményezni, hogy az élelmiszerárak valószínűleg emelkedni fognak 

amiatt, mert kevesebb termény mellett magasabb terményárak várhatók – mutatott rá Baki Róbert családi gazdálkodó. 

Győrffy Balázs azt is hangsúlyozta, hogy 

üdvözlik a Gazdasági Versenyhivatal azon döntését, amely súlyosan megbüntette a kartellezésben részt vevő vállalkozásokat. 

– Nagyon reméljük, hogy a továbbiakban elejét tudjuk venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek – jegyezte meg az agrárkamarai elnök. 

Borítókép: Műtrágya-kihelyezés Szummer László családi gazdálkodó területén 2020. február 17-én Szentpéterúron. Illusztráció (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.