időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Biztosítókban szerezhet tulajdont a magyar állam

Magyar Nemzet
2021.12.23. 15:23 2021.12.23. 15:48

– Egyetértési megállapodást írt alá Magyarország és a Vienna Insurance Group (VIG), így a magyar állam tulajdont szerezhet az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban – jelentette be Varga Mihály, miután aláírta az egyetértési megállapodást a VIG vezetőivel a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint.

Amennyiben eredményesen zárulnak a tárgyalások, a magyar állam 45 százalékos tulajdont szerezhet a hazai biztosítási szektor két meghatározó szereplőjében. A tulajdonost váltó Aegon mellett meglévő érdekeltsége, az Union is közös osztrák–magyar tulajdonú lesz. A két társaság Magyarország harmadik és hatodik legnagyobb biztosítója, együttesen 19 százalékos részesedésükkel piacvezetők.

A VIG üdvözölte a magyar állammal való együttműködést, és még ma, csütörtökön egyetértési jegyzőkönyvet ír alá a vevővel. A biztosító közleménye szerint a következő lépésben a VIG és az állam tovább tárgyal a részvételről és az irányítási szerkezetről, begyűjti a szükséges igazgatósági jóváhagyásokat és kérelmezi a tranzakció megvalósításának engedélyeztetését. Jelen megállapodás szerint a VIG-é maradhat az ellenőrző befolyás és az operatív vezetés joga is.

A holland Aegon biztosítócsoport 2020. november 29-én jelentette be, hogy 830 millió euróért eladja biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban az osztrák VIG-nek. A 830 millió eurós vételár a 2020 év közepi könyv szerinti érték 2,6-szorosát és a 2019-es eredmény tizenötszörösét jelentette – idézte fel a Portfolio.hu. Mint írták, ezek a számok – különösen a koronavírus-járványra tekintettel – meglepően magas érdekeltségnek számítanak, és a piac felé elsősorban azt erősítették meg, hogy a VIG-nek a befektetés gyors pénzügyi megtérülésen túlmutató értéket képvisel a magyar piac.

Április 7-én azonban a Belügyminisztérium, és egy új, előző év végén elfogadott jogszabály alapján megakadályozta, hogy az Aegon külföldi tulajdonba kerüljön.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.