Jól járnak a kisgazdaságok az új uniós programmal

A kormánynak köszönhetően korábban soha nem látott összeg jut a hazai agrárium és a vidék fejlesztésére.

Magyar Nemzet
2021. 12. 13. 17:31
null
Nem érdemes kockáztatni a minősítetlen termékekkel Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalok és a kisgazdaságok is kiemelt figyelmet kapnak az Agrárpolitikai stratégiai tervben – erről Nagy István agrárminiszter beszélt az M1 csatornán. A tárcavezető szerint a 2023 és 2027 közötti európai uniós finanszírozási időszak agrár-vidékfejlesztési forrásainak elosztását tartalmazó dokumentum szerint a jövőben is lesz területalapú támogatás. 

A jogosultakat ugyanakkor három kategóriára osztanák: tízhektárnyi területig hektáronként plusz húszezer forint támogatás járna, háromszáz hektárig plusz tízezer forint, őket követik az ezeknél nagyobb földet gondozók. 

Az eddigiekhez hasonlóan a termeléshez kapcsolódóan is különböző támogatáshoz juthatnak a gazdálkodók. Új elemként jelenik meg a közvetlen támogatások között az úgynevezett agroökológiai alapprogram, amely a gazdálkodók többlet környezeti vállalásait kompenzálja.

A miniszter szerint a legfontosabb változás, hogy a kormány döntése értelmében az uniós jog adta maximális mértékben, nyolcvan százalékban egészíti ki az EU-tól kapott keretet. Ennek köszönhetően soha nem látott mértékű forrás állhat rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a következő időszakban. 

A cél, hogy mindazt a hátrányt ledolgozzuk, ami a magyar gazdák eddig elszenvedtek

 – fogalmazott Nagy István. Megjegyezte ugyanakkor: jó lenne, ha minden gazda megértené, hogy ezek a támogatások nem jövedelempótlásra vannak, hanem úgy kell rájuk tekinteni, mint a fejlesztések önrészére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.