Még négy napig választható a kiva

Januártól még kedvezőbb lesz az adózási forma, mértéke tíz százalék lesz.

Magyar Nemzet
2021. 12. 28. 13:25
IZER Norbert
Budapest, 2018. mjus 22. Izer Norbert, a Pnzgyminisztrium llamtitkra, miutn tvette a kinevezsi okmnyt der Jnos kztrsasgi elnktl (htul) az Orszghz Vadsztermben 2018. mjus 22-n. MTI Fot: Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December eleje óta már több mint ötezren választották a kisvállalati adót, amely januártól még kedvezőbb lesz. Az adó mértéke tíz százalékra csökken. Bár december 31-ig már csak négy nap van hátra, a korábbi évek tapasztalata alapján a kivát választók tábora még az év utolsó napjaiban is tovább nőhet – közölte Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy sok cég az év utolsó hetében jut végleges döntésre, tavaly például a két ünnep között több mint 4600 cég nyilatkozott a kiva választásáról. Az eddigi rekord 2017-ben volt, akkor szilveszterkor több mint háromezer cég jelentkezett be a kivára.

Jövőre a tízszázalékos kiva kiváltja a kilencszázalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót. Így a tízszázalékos kiva áll szemben 22 százaléknyi adóteherrel. 

Nemzetközi összehasonlításban példaértékű lehet a magyar kisvállalati adó, hiszen nemcsak jelentős megtakarítást jelent a cégeknek, hanem a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén is növeli az ország versenyképességét.

Ha egy cég növekedni, bővülni szeretne, akkor a kiva olyan adómegtakarítást nyújt, amelyet szinte egyetlen, az Európai Unióban jelenleg hatályban lévő adófajta sem képes nyújtani. Az adó alapja ugyanis a bértömeg és az a profit, amelyet a tulajdonosok kivesznek a vállalkozásból, vagyis a vállalkozásból kivont vagyon.

Nem érdemes sokat gondolkodni a kivára váltáson azoknak, akik növekedésre, beruházásra, fejlesztésre fordítják a nyereségüket. 

De a jelentős bérköltségű cégeknek, így többek között az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazat szereplőinek is érdemes a kivát választaniuk. Izer Norbert emlékeztetett, hogy a választásban segít a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal is, a tárca kivakalkulátorával tíz perc alatt kiszámítható a kisvállalati adóval elérhető adóelőny várható nagysága.

Borítókép: Izer Norbert (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.