Satuba fogta a térséget az omikron, Budapest lehet a kivétel

A nemzetgazdaság nyári újraindítása óta a negyedik hullámban is sikeresnek bizonyul a járványkezelés. Augusztus óta zavartalanul nőnek a szobafoglalások Budapesten is, ahol decemberre már kimondottan kedvezően alakul a forgalom. Előnytelenebb helyzetük miatt más európai országokban egymással nem összehangolt korlátozásokról döntenek, amelyek közül az újabb sokként ható teljes ausztriai leállás például a vártnál károsabbnak bizonyulhat.

2021. 12. 16. 13:22
null
Budapest, 2021. július 29. Turistacsoport az Épített Világörökség részét képezõ Budai Várnegyed Szentháromság terén, Szent István király lovas szobránál, Stróbl Alajos szobrászmûvész 1906-ban fölállított alkotásánál és az 1895 és 1902 között Schulek Frigyes tervei alapján épült Halászbástya neoromán stílusú épületegyüttesénél. A világjárvány miatt elrendelt korlátozások feloldása után ismét beindul a hazai- és nemzetközi turizmus a magyar fõvárosban is. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris megbénítják a téli európai utazási lehetőségeket a negyedik járványhullám erősebb megjelenése miatt több országban elrendelt, nem összehangolt védelmi intézkedések, amelyek közül nem egy károsabbnak bizonyul a vártnál. A turizmusban éppen csak talpra álló cégek helyzete régiós szomszédainknál is nehezedett. 

A magyarországi turizmus szereplőinek ugyanakkor nem kell tartaniuk újabb töréstől, 

mert a kormány idén már tudatosan elkerülte az újabb bezárásokat, a termelés, a szolgáltatások ismételt lebénulását.

 

Mintalaborból hibák tárháza?  

Mostanra Ausztria példája is igazolja, hogy 

inkább a magyar járványkezelés lehetne mintalabor az ismét nagy nehézségeket átélő európai versenytársakhoz képest. 

Megírtuk: Bécsben december elején káoszközeli állapot alakult ki, mivel az üzletek, a szálláshelyek, az éttermek és az adventi vásárok váratlan lezárása aláásta az eddigi ágazati reményeket. 

Kényszerzárlat a pavilonsoron az idén is majdnem elmaradt adventi vásárban, Innsbruckban. Óvatos nyitás jön, veszteségekkel Fotó: Michael Probst/MTI/AP

A sógorok elkapkodott védekezési technikája miatt a korábban régióvezető fővárosi turizmus és vendéglátás szolgáltatói, illetve a kereskedők, a helyi kkv-k, például a vásári kiállítók és 

számos gazdasági terület szereplői megint térdre kényszerültek, a még ki sem hevert első, járvány miatti sokk után ebből viszont nehezebb lesz felállni 

– vélekednek az osztrák szakértők. 

 

Jól kormányzott hajó már a nyílt vízen evezhet

A váratlanul elrendelt bezárások okozta piaci sokkot tavaly idehaza is megtapasztalta az addig szárnyaló utazási és vendéglátó ágazat, valamint a kapcsolódó területek képviselői, például a taxisok, az idegenvezetők és a buszos szállítók. 

A végzetes törést viszont elkerülhették a kiszolgáltatott területek, 

mivel a kormány célirányos intézkedésekkel, a kritikus iparági fordulat tavaszi bekövetkezése után már megtámasztotta a totális vírusattak miatt éppen összeomló turizmust.

A májustól felszabaduló belföldi piacon ezután nagyon erős növekedés következett, a hazai kereslet jelentős forgalomként csapódott le a vidéki Magyarország valamennyi turisztikai területén, hogy aztán az idén gyorsan növekvő oltottsági szint mellett a nemzetgazdaság tempós, célirányos újraindítása lendítse be a cégeket országszerte.

Az európai szinten is elismert járványvédelmi megoldásokkal már tavaly felkészült 

hazai hotelek óvatosan bár, de nyitott, egyben visszafogott téli időszakra készülnek. Ezzel együtt a vendéglátósok megérzik a negyedik hullámot, 

mert több rendezvényt visszamondtak az év végére. A helyzet viszont közel sem olyan tragikus, mint például az osztrákoknál, ahol a fokozatosság elve szerint karácsonyig újranyitó szállásadók már valószínűleg csak mérsékelhetik a veszteségeiket.

– A fővárosi szállásfoglalások folyamatosan javuló számait csak korlátozottan befolyásolta az omikron variáns felbukkanása 

– támasztotta alá friss közleményével a Moore Hungary tanácsadó- és könyvvizsgáló cég. Mint felidézték, az egymásnak ellentmondó hírek ­miatt viszont több országban léptek életbe komolyabb utazási korlátozások, ráadásul drágultak a kapcsolódó adminisztrá­ciós kiadások. 

Ágazati bértámogatással a munkáltatók többsége tavaly túlélte a felemésztő zárlatot, idén pedig már nem lehet opció a kényszerű leállás Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

– A nemzetközi összehasonlításban lazának számító magyarországi járványkezelés hatására a szállodai szobafoglalások száma idén stabilizálódik, ráadásul biztató, hogy a télbe haladó negyedik hullámban sem torpant meg Budapesten annyira, mint ahogy számos tagállam fővárosában – erre a következtetésre jut a belvárosi szállodák beszámolóit összegző közlemény. 

Ebből aktuá­lisan az látszik, 

hogy az eddig érkezett szobafoglalások az augusz­tus óta tartó bővülésben az ősszel tovább emelkedtek, és a téli hónapokra, már decemberre is kedvezően alakulnak Budapesten – szemben a környező utazási piacokon romló szezonális kilátásokkal

– jelezte lapunknak Takács Márton hotel- és turizmus tanácsadási üzletágvezető, aki szerint az üzemelés ismételt megszakításai helyett láthatóan csak a lakosság oltottságának maximalizálásával fenntartható a védelem az újabb hullámokkal szemben. 

– A hotelpiac a fokozatos kilábalás jeleit mutatja hazánkban, mert egyre kevésbé függ az aktuális járványhelyzettől 

– összegezte.

 

Borítókép: 2019-ben még tömve volt a főváros turistákkal, a Covid előtti év Budapestnek díjakat és rekordokat hozott (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.