Tovább erősödik az Óbudai Egyetem finanszírozása

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az egyetemi modellváltás újabb lépcsőjeként az Óbudai Egyetemhez kerül a hazai tőkepiac egyik legaktívabb befektetője, a Széchenyi Alapok. A lépéssel tovább erősödhet a felsőoktatási intézmény finanszírozási háttere, hatékonyabbá válhat együttműködése a gazdasági szereplőkkel és nemzetközi szinten is javulhat versenyképessége – jelentette be keddi közleményében a Pénzügyminisztérium az MTI értesülése szerint.

Forrás: MTI2021. 12. 07. 13:34
VARGA Mihly
Budapest, 2020. augusztus 31. Varga Mihly pnzgyminiszter beszdet mond az budai Egyetem tanvnyitjn 2020. augusztus 31-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány létrejöttével megfelelő intézményi kereteket kapott az új működési modell, az egyetem új fejlődési szakaszba lépett. A modellváltás szabadabb teret adott az oktatás és a kutatás fejlesztéséhez, egyúttal jelentősen csökkentette az intézmény adminisztratív terheit.

A PM szerint az Óbudai Egyetem fejlődése újabb szintet léphet azzal, hogy nemzetközi mintára az alapkezelő az egyetemhez kerül. A magyar vállalkozások egyik legmeghatározóbb tőkebefektetőjeként működő Széchenyi Alapokkal erősödhet a tudományos és gazdasági élet szereplői közötti együttműködés, egyúttal hosszú távon is stabil és kiszámítható finanszírozási hátteret jelenthet az intézménynek. Így az egyetem minden korábbinál jelentősebb forrásokat fordíthat tudományos és innovációs tevékenységére, javítva ezzel nemzetközi versenyképességét.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a lépés jól illeszkedik a felsőoktatási intézmények minden eddiginél jelentősebb fejlesztését célzó intézkedéssorozatba, amelynek keretében az állam többek között Mol és Richter részvények, a Grand Tokaj Zrt., az Ózdi Acélművek és más gazdasági társaságok átadásával erősítette a hazai egyetemeket. Ebbe a sorba léphet most be a Széchenyi Alapok.

Az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok együttműködése már eddig is számos területre kiterjedt: az alapkezelő bekapcsolódott az egyetem oktatási tevékenységébe, előadások tartásával, szakmai konzultációkkal, témavezetéssel aktív szerepet vállal az egyetemi életben, továbbá szakmai gyakorlati helyeket biztosít a Keleti Károly Gazdasági Kar diákjai számára.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Óbudai Egyetem tanévnyitóján. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.