időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo

Új hivatalos légi szállítót választott a Szentszék

Jámbor Gyula
2021.12.06. 15:10
Új hivatalos légi szállítót választott a Szentszék

Az ITA Airways a pápa hivatalos légitársaságaként készül átvenni az Alitalia helyét. Ferenc pápa december 2-án, ciprusi látogatása során már az ITA-val repült. A vatikáni vezető az Airbus A320-as fedélzetén utazott Rómából Lárnakába az ötnapos látogatásra. 

Amióta a korábbi olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia ősszel beszüntette működését, a Szentszék hivatalos légitársaság nélkül maradt. Az Alitalia összesen 57 évig látta el ezeket a feladatokat, Szent VI. Pál pápasága óta. 

Most Olaszország új légitársasága, az ITA Airways veszi át a pápa hivatalos légitársasága szerepét. Fabio Maria Lazzerini, a cég vezérigazgatója azt mondta a Simplefliyng.com tudósítása szerint: megtiszteltetés és nagy büszkeség, hogy elkísérhetik a szentatyát ciprusi útjára. Az ITA olyan cég, amely stratégiája középpontjába a fenntarthatóságot helyezi, és ez még egy ok arra, hogy örömmel szállítsák a szentatyát, aki szavaival folyamatosan felidézi ezeket az értékeket.

A pápa egy Airbus A320–200-as fedélzetén utazott el kíséretével és a sajtó több képviselőjével Ciprusra. 

Az ITA legénysége kilenc főből állt, köztük három pilóta és hat légiutas-kísérő. 

A Ch-aviation.com adatai szerint az  ITA-nak összesen 27 Airbus A320-a van az 52 Airbus repülőgépből álló flottájában. Az ITA október 15-én kezdte meg működését, miután elődje, az Alitalia csődöt jelentett. Az új légitársaság az Alitalia flottájából 52 gépet vett át, illetve a tízezer dolgozóból háromezret.

Borítókép: A pápa beszáll az ITA-gépbe a római repülőtéren (Fotó: AFP/Vincenzo Pinto)