A családokat segíti a Szép-kártyás élelmiszervásárlás

Bár a vendéglátósok nem örülnek annak, hogy februártól Szép-kártyával is lehet élelmiszert venni, a vásárlók egy részének ez a lehetőség könnyítést jelenthet.

Magyar Nemzet
2022. 01. 21. 12:16
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén CBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig két üzletlánc jelezte, hogy februártól elfogadják a boltjaikban a Szép-kártyás fizetést, de már látszik, hogy a nagy áruházakon kívül még számos helyen lehet majd élni ezzel a lehetőséggel – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 

Ismert: az inflációs adatok szerint az élelmiszerek ára éves szinten nyolc százalékkal nőtt decemberben, a drágulás megfékezésére a kormány élelmiszerár-plafont rendelt el az étolaj, a cukor, a csirkemell, a csirke far-hát, a sertéscomb, a 2,8 százalékos tartós tej és a liszt esetében, amelyeket a kereskedők kötelesek a tavaly októberi szinten árusítani februártól.

Az élelmiszer-kiadások csökkentésében az a kormánydöntés is segíthet, hogy azok a munkavállalók, akiknek van Szép-kártyájuk, rövidesen az élelmiszerboltokban is vásárolhatnak a cafeteriajuttatással. 

A cafeteriajuttatás megkönnyíti a mindennapokat is a munkavállalók számára Fotó: Fehér Gábor

A szállodások és a vendéglátósok emiatt aggodalmukat fejezték ki, mivel eddig kizárólag a rekreációs támogatáson keresztül a belföldi turizmus ösztönzésére szolgált a pihenőkártyás költekezés, amely immár a hétköznapokban is többeknek nyújthat anyagi támaszt.

– A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben, és úgy tűnik, hogy 2022 is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő Szép-kártya-költések a rendelet miatt csökkenhetnek – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Turizmus.commal.

Ismert, alapesetben a Szép-kártyának három „zsebe” van, amelyekből vendéglátásra, élelmiszerre és szabadidős szolgáltatásokra lehet költeni, nincs korlátozás az egyes felhasználási területeken.

A múlt év végi újabb, a fogyasztást könnyítő jogszabályváltozás a korábbinál is nagyobb átjárhatóságot biztosít, mivel február elsejétől a cafeteria bármelyik alzsebéből élelmiszert is lehet majd vásárolni az üzletekben – a tervek szerint május 31-éig.

Eddig 

a legnagyobb áruházláncok közé tartozó CBA és a Spar jelezte, hogy elfogadják élelmiszer-beszerzésre is a Szép-kártyát, azonban várható, hogy valamennyi cégnél és többféle boltban lehet majd élni a lehetőséggel 

– hívták fel a figyelmet a fogyasztóvédők. 

Felhívták továbbá a figyelmet: annak, aki élni akar a lehetőséggel, vásárlás előtt érdemes ellenőriznie, hogy a felkeresett kereskedelmi létesítmény az elfogadóhelyek között szerepel-e. 

Borítókép: Húspult a CBA-ban. Tavasszal is pörgetik a fogyasztást a kormányzati döntések Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.