Az ipari nyersanyagok többsége drágult tavaly

Részben a járvány miatt csökkent termelés, részben a felborult kereslet-kínálati egyensúly miatt emelkedtek az árak.

Magyar Nemzet
2022. 01. 01. 18:30
BRABEC, Richard; MOSKWA, Anna
Bogatynia, 2021. november 5. A 2019. november 19-n kszlt, 2021. november 5-n kzreadott kpen fst szll fel a lengyel-cseh hatr mentn fekv Turw sznbnya kmnyeibl a lengyelorszgi Bogatyniban. 2021. november 5-n Richard Brabec cseh s Anna Moskwa lengyel krnyezetvdelmi miniszter trgyalst folytat a sznbnya gyben. Az Eurpai Uni Brsga szeptember 20-i kzlemnye szerint napi 500 ezer eur, az Eurpai Bizottsgnak kifizetend pnzbntetsre ktelezte Lengyelorszgot, amirt az nem szntette be a lignitkitermelsi tevkenysgt a cseh-lengyel hatron fekv Turw sznbnyban. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen emelkedett 2021-ben számos ipari nyersanyag ára, részben a járványvédelmi korlátozások miatt lecsökkent termelés, részben a gazdasági fellendülés miatt kibillent kereslet-kínálati egyensúly miatt.

December végén tonnánként 2800 dollár felett állt az alumínium jegyzése a határidős tőzsdén, ami még messze elmarad a 2008 októberében 3200 dollárnál elért rekordtól, de így is közel 40 százalékos áremelkedésnek felel meg 2021 eleje óta – olvasható a távirati iroda év végi összefoglalójában.

Az áremelkedés okai között vannak a globális feldolgozóipari beszállítói láncot terhelő fennakadások és a kínai termeléscsökkenés is. A kínai ipar adja a világ alumíniumellátásának csaknem 60 százalékát. A kínai fémipar az idén évi 3,8 millió tonnával csökkentette alumíniumtermelési kapacitását, és mindössze 450 ezer tonna újonnan üzembe helyezett kapacitással bővítette azt.

Európában az óriási mértékben megnövekedett áramdíjak terhelik meg a színesfémek gyártását. A 2022-es évre az emelkedő áramdíjak, a korlátozott kínálat és a növekvő kereslet az alumínium árának a további emelkedését vetíti előre.

A szén ára 110 százalékkal emelkedhetett 2021-ben. A newcastle-i határidős jegyzés tonnánként 170 dolláron állt december végén. Októberben 269,50 dolláron érte el a rekordját a szén ára. A szén iránti keresletet elsősorban a földgáz árának emelkedése növelte meg, de Indiában és Kínában is megnövekedett iránta az igény. Az erőművek felhalmozott készletei a hetvenes évek óta a legkisebbre csökkentek.

A szénalapú áramtermelés 2021-ben 9 százalékkal 10,350 ezer terawattóra rekordra emelkedhetett az IEA jelentése alapján. Az IEA a széntermelés és -felhasználás további növekedését vetíti előre 2022-re.

  • Az ón ára csaknem duplájára nőtt a tegnap zárult évben. Az év végi 39 ezer dolláros tonnánkénti ár nem áll messze a november végén 39,9 ezer dolláron elért csúcstól. A világpiaci árak elsősorban azért emelkedtek, mert a kínálat 30 százalékát adó malajziai bányákban és finomítókban a pandémiás korlátozások miatti leállások után még nem állt helyre a termelés. A globális készletek emiatt a legkisebbre csökkentek az adatgyűjtés 2008-as kezdetet óta.
  • A nikkel ára 20 százalékkal, tonnánként 20 ezer dollár fölé emelkedett. A történelmi csúcs október végén volt 21 ezer dollár felett. Az akkumulátorok és a rozsdamentes acél gyártásához szükséges nikkel kereslete 2021-ben az első fél évben 20 százalékkal emelkedett, miközben a kínálat 10 százalékkal csökkent. A készletek emiatt 60 százalékkal, 2019 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkentek. Az év második felére már a kereslet tetőzött és növekedésnek indult a termelés is.
  • A kobalt ára több mint duplájára nőtt, 119 százalékkal emelkedett tavaly. Az év végi 70 ezer dolláros tonnánkénti ár három és fél éves csúcsnál jár. A kobaltra az elektromos autókban használt lítiumion-akkumulátorokhoz van szükség.
  • A ródium ára 17 százalékkal csökkent. A ródium árát elsősorban az autóipari kereslet szabályozza. Ebben pedig ellentétes folyamatok zajlottak le, egyrészt a félvezetőellátás hiányosságai miatt több üzemben lassították, esetenként le is állították a termelést, másrészt pedig a szigorodó környezetvédelmi előírások teljesítéséhez nagyobb ródiummennyiségre volt szükség. Emiatt a 2021 márciusában történelmi csúcsot állított be az ár. A Heraeus Precious Metals, a platinacsoportba tartozó fémek egyik legnagyobb finomítója szerint a félvezető-ellátásban még 2022 második negyedévében is hiányosságokra kell számítani.
  • A kávé ára 75 százalékkal emelkedett az idén és közel áll a december elején elért tízéves csúcshoz. Az áremelkedés csak részben vezethető vissza a járványvédelmi korlátozásokra, a legfőbb oka a kedvezőtlen időjárás miatti alacsony termés volt. Az árak a várhatóan továbbra is kedvezőtlen időjárás miatt 2022-ben is nagy valószínűséggel magasak lesznek. Az áremelkedéshez a növényvédő szerek és az üzemanyagok árának az emelkedése is hozzájárul.
  • A pálmaolaj ára 30 százalékos éves nyereség felé tart. December végén az ár tonnánként 4600 ringgit felett állt. A pálmaolaj ára az idén októberben történelmi csúcsot ért el 5 ezer ringgit felett, a megnövekedett kereslet és a szűkebb kínálat miatt. A főbb termőrégiókban a szokásosnál nagyobb esőzések vetették vissza a terméshozamot. A pálmaolaj ára előreláthatólag a jövő év első negyedében is magas szinten marad. Az árcsökkenés a második negyedévben kezdődhet meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Peter David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.