időjárás 9°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Hamarosan indulhat a roham a teherkerékpárokért

Forrás: MTI
2022.01.23. 10:07 2022.01.23. 14:52
Hamarosan indulhat a roham a teherkerékpárokért

Várhatóan mintegy nyolcszáz elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárra igényelhető támogatás, az e-cargo biciklik beszerzésére hétfőn indul a jelentkezés – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Facebook-oldalán vasárnap. Schanda Tamás ismertette: február 7-től lehet pályázni szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. A nettó vételár fele, de legfeljebb ötszázezer forint támogatás nyerhető el, a sikeres pályázóknak regisztrált kereskedőtől kell beszerezniük az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt.

Elsőként azonban a kereskedők regisztrációját várják az Elektromobilitas.humda.hu oldalon.

Schanda Tamás hozzátette: az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséről szóló pályázat szorosan kapcsolódik a Klíma- és természetvédelmi akciótervhez, amelyben azon is dolgoznak, hogy környezetbarát irányba fordítsák a közlekedést. Rámutatott, hogy

a 400 millió forint keretösszegű pályázatból beszerezhető biciklik a kisteherautók valós alternatívái, hiszen olcsóbbak, jobban kímélik a környezetet, kisebb helyet foglalnak és a fenntartási költségeik is kedvezőbbek.

Magyarország kiemelt klímavédelmi célkitűzései között szerepel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, így ennek elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatja a kormány az elektromos járművek terjedését – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a pályázaton többek között egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek és önkormányzatok is részt vehetnek.

Borítókép: Környezetbarát szállítás (Fotó: Facebook/Schanda Tamás)