Lakások ezreinek fűtését támogatják a karácsonyfák

A tisztán biomassza alapon működő pécsi erőmű több mint 31 ezer lakást és 480 közintézményt lát el.

Magyar Nemzet
2022. 01. 10. 17:38
Debrecen, 2020. december 25. El nem adott fenyõfák egy elárusítóhelyen karácsony elsõ napján Debrecenben 2020. december 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfákból mintegy 40 tonnányit égetnek el a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi erőműben az elkövetkező időkben – tájékoztatta a távirati irodát a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. Mint jelezték, másfél évtizede bevált gyakorlat a karácsonyi fenyők eltüzelése a baranyai megyeszékhelyen. 

Az ünnepekre kivágott fenyőfák sorsa karácsony után az eltüzelés, amelyből fűtőenergiát nyernek. Fotó: Dallos István

A tisztán biomassza alapon működő pécsi erőműben történő elégetéssel több mint 31 ezer pécsi lakás és 480 helyi közintézmény távfűtéssel való ellátása kap támogatást, ezért a kidobott fenyőfák energetikai célú hasznosítása jó megoldásnak bizonyul. Rudolf Péter, a hőerőmű vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy azért is hasznos ez a megoldás, mivel a karácsonyfák nem komposztálhatók a magas gyantatartalmuk miatt. Az erőmű kazánjaiban is csak aprítást követően, más típusú tüzelőanyaggal vegyítve égetik el a fenyőket.

Korábban közölték: a kidobott fenyők eltüzeléséből nagyjából annyi hőenergiát nyernek, amely 85 átlagos méretű lakás fűtéséhez elegendő egy teljes téli hónapban.

Borítókép: El nem adott fenyőfák egy elárusítóhelyen karácsony első napján Debrecenben. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.