Több traktort vásároltak tavaly a magyar gazdák

Az idén az is jónak számítana, ha az elmúlt év eredményeit meg tudná ismételni a szektor

Magyar Nemzet
2022. 01. 08. 11:10
null
Földes, 2019. április 4. Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági környezet kedvezett a mezőgazdasági gépbeszerzéseknek, tavaly 3335 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, 7,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál – közölte az Agroinform.hu a DataHouse Kft. adatai alapján. A mezőgazdasági portál tájékoztatása szerint 2021-ben 1588 új mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 5,9 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője kifejtette: számos pályázati forrás élénkítette a mezőgazdasági gépek piacát, emellett a gazdasági környezet is kedvezően alakult a növénytermesztőknek. Tavaly tavasszal még viszonylag alacsony műtrágya- és üzemanyagár mellett tudtak termelni, ugyanakkor az év közepén bekövetkező terményár-emelkedések nyomán növelni tudták bevételeiket. 

– A keletkező pluszforrás hatására ősszel újabb komoly beszerzési hullám kezdődött – jegyezte meg az ügyvezető.

A távirati irodának elküldött közleményük szerint a termelési költségek, elsősorban a műtrágya- és az üzemanyagárak, illetve a munkabérek jelentős megugrása a mezőgazdasági gépek piacán is növelte a bizonytalanságot. Idén az év elején ismét alacsony szinten kezd a piac, az Agroinform.hu szerint a kérdés az, hogy a beszerzések szokásos márciusi hulláma ebben az évben mennyire fog kiemelkedni.

Mindenesetre a kereskedők tájékoztatása szerint 

a beszállítói láncok akadozása a mezőgazdasági gépek gyártóit is érzékenyen érinti, ami a kínálat időszakos szűkösségében is megmutatkozik. 

Az idei eladások alakulására ugyanakkor kedvező hatást gyakorolhat a tavaly nyáron százmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, a mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató pályázat, amelynek elnyert összegeit a gazdák idén fogják elkölteni – jelezte közleményében az agrárportál. Értékelésük szerint az idén már az is jónak számítana, ha a tavalyi eredményeket meg tudná ismételni a szektor.

Borítókép: Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.