Dobogós lett a Századvég az előrejelzéseivel

A Magyarországra vonatkozó főbb gazdasági mutatók alakulását csak az Erste Bank elemzői becsülték meg pontosabban.

Horváth
2022. 02. 02. 18:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Refinitiv, a világ egyik legnagyobb pénzügyi adatszolgáltatója által összeállított ranglista szerint a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2021-ben a második legpontosabb becslést készítette az elemzőintézetek közül a magyar gazdaságra és a kelet-közép-európai régió devizapiaci folyamataira vonatkozóan – adta hírül a hazai társaság.

A New York-i központú Refinitiv 190 országban több mint negyvenezer szervezetet és négyszázezer végfelhasználót szolgál ki. Minden évben díjazzák a Reuters Polls keretében legpontosabb becsléseket készítő bankokat, elemzőházakat. 

A díjat két kategóriában lehet elnyerni: gazdasági indikátorok (Economic Indicators) és az a devizapiac (FX) keretében. 

Előbbiben azt vizsgálták, hogy 14 ország – köztük Magyarország –, illetve az eurózóna vonatkozásában mely intézmény becsülte meg legpontosabban a fő gazdasági mutatók – GDP, ipari termelés, infláció – alakulását.  Az FX esetében pedig a havonta beérkezett devizaárfolyam-várakozások pontossága alapján értékelte a Refinitív az elemzőházakat, öt régió – köztük Közép- és Kelet-Európa –, valamint az orosz rubel és a török líra vonatkozásában.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. tavaly mindkét vizsgált kategóriában a második helyet szerezte meg. 

A Magyarországra vonatkozó gazdasági adatokat csak az Erste Bank elemzői becsülték meg pontosabban. A Közép- és Kelet-Európa devizáinak euróhoz viszonyított árfolyamának alakulását illetően pedig összességében csupán az ING Financial Markets adott precízebb becslést.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.