időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Lemondott a kacsa- és a libaszövetség vezetése

Köpöncei Csilla
2022.02.07. 18:30
Lemondott a kacsa- és a libaszövetség vezetése

A kacsa- és lúdszövetség vezetésének lemondásához vezetett a vélhetően az állatjóléti támogatások kifizetése miatt kialakult ágazati belharc. A két szakmai szervezetben hamarosan tisztújításra kerülhet sor.

Célt ért a víziszárnyas-termelők múlt heti tiltakozó akciója, a pénteken Mélykúton szervezett tüntetésen Nagy István agrárminiszter mintegy 1,9 milliárd forintos plusz forrás odaítéléséről biztosította az ágazat szereplőit, a hétvégén pedig a termelők elégedetlensége miatt a Baromfi Terméktanácson (BTT) belül működő Magyar Kacsaszövetség és Magyar Lúdszövetség intézőbizottsága is felajánlotta lemondását.

Ahogyan azt korábban lapunk is megírta, a demonstráló gazdák a szerintük nekik járó állatjóléti támogatások kifizetésének az elmaradása miatt vonultak utcára. A tüntetők az állatjóléti támogatások kifizetése mellett a kacsa- és libaszövetség vezetőinek a lemondását követelték. Csorbai Attila, a BTT elnöke lapunknak elmondta: a tisztújítási folyamat szervezését hamarosan megkezdik. A két szövetségnek több száz fős tagsága van, első körben az ő regisztrációjuknak kell megtörténnie. Ezt követi majd a tagok értesítése és a közgyűlés összehívása, ahol a tagság új vezetést választhat a szövetségek élére. 

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste a két szakmai szövetség korábbi vezetőjét is. Kiss István, a kacsaszövetség korábbi elnöke jelezte: a tüntetők követelésének eleget téve mondott le a szervezet vezetősége, így mindkét szövetségben tisztújítás lesz a közeljövőben. 

Arra a kérdésünkre, hogy mi vezetett az ágazaton belüli belharchoz, nem tudott válaszolni, ahogyan azt sem kívánta kommentálni, miért alakult ki a szövetség vezetésével szembeni bizalmatlanság. 

Szabó Miklós, a lúdszövetség lemondott vezetője szerint az elmúlt hónapokban nagyon nehéz időszakon ment át az ágazat, a Covid-járvány miatti fogyasztáscsökkenést a takarmány- és energiaárak drasztikus növekedése követte, ráadásul a múlt évben ismét felütötte a fejét a madárinfluenza az országban, ami elkezdte tizedelni az állományt. 

– Olyan mértékű külső hatások érték az ágazatot, hogy komolyan felmerült a kérdés, tudjuk-e tovább folytatni a termelést. Ezek a nehézségek a legkisebb termelőtől a legnagyobbakig mindenkit súlyosan érintettek – hívta fel a figyelmet. A szakember szerint az agrárminiszter által bejelentett többlettámogatás nagyon jól jön az ágazat szereplőinek, ugyanakkor hosszú távon nem ez jelenti a megoldást. 

A szakember úgy látja, hogy az egész termelési rendszert – a törzstenyészettől kezdve a kész termékig – integrálni kell, a termelői együttműködések kialakítására van szükség, ahol a tagok folyamatos tájékoztatást kapnak a piaci folyamatokról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.