Nincs félnivalója Magyarországnak és Lengyelországnak

Gulyás Gergely: A gyermekvédelem vagy a családjog tagállami kérdés, ezek miatt Magyarországot nem lehet büntetni.

Magyar Nemzet
2022. 02. 18. 18:30
GULYÁS Gergely
Budapest, 2022. február 18. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a visegrádi országok (V4) európai uniós fejlesztésekért felelõs minisztereinek találkozóját követõ sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. február 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kohéziós politika fontosságát hangsúlyozták a visegrádi partnerek a Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek pénteki, budapesti találkozóját követően.

A V4 országok együttműködésére hosszú távon lehet építeni, ez fontos együttműködés az Európai Unión (EU) belül, amely független a párthatároktól, és az országok közös érdekeiből indul ki – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A csoport országai elkötelezett hívei az EU-nak, mindannyian úgy gondolják, hogy az intézményesített európai együttműködésnek nincsen alternatívája. 

Ahogy azt is fontosnak tartják, hogy az unió alapszerződésében rögzített egyik kiemelt cél a kohézió, vagyis az eltérő fejlettségű térségek közötti különbség csökkentése. Közlése szerint az Európai Bizottsággal „intenzív szakaszban” vannak a tárgyalások, ezért fontos az egyeztetés, a jó gyakorlatok megosztása, ezt szolgálta a pénteki tárgyalás is.

A kohéziós politikát folytatni kell, az ugyanis fontos pillére az Európai Uniónak – állapította meg Veronika Remisová, Szlovákia miniszterelnök-helyettese, beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter. A visegrádi országok más-más kihívásokkal küzdenek, Szlovákia a bürokrácia leépítésével akarja növelni az uniós források felhasználásának hatékonyságát. 

A helyreállítási alap forrásait elsősorban a gazdaság sérülékeny részének támogatására fordítanák, főleg a kis- és közepes vállalkozásokat segítenék belőle. Veronika Remisová hozzátette: ezen a területen találhatók az unió legkevésbé fejlett régiói, térségei, ezért itt fontos a versenyképesség, valamint a helyiek életminőségének növelése.

Inspirálónak nevezte a visegrádi országok együttműködését az Európai Unióval kapcsolatos bonyolult ügyek kezelésében Daniela Grabmüllerova cseh regionális fejlesztésért felelős miniszterhelyettes – számolt be a távirati iroda. A politikus reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság még tavasszal elfogadja a cseh programokat. Hangsúlyozta: a kohéziós alapok a közösségi beruházásaik összegének 40 százalékát adják.

Magyarország példaértékűen hasznosítja a kohéziós forrásokat, ennek eredményei az utóbbi években különösen látványosak – mondta Grzegorz Puda, Lengyelország fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős minisztere. Hangsúlyozta, hogy az uniós források lehívásában Lengyelország alig marad el Magyarország mögött, de Csehország és Szlovákia is az elsők között van az EU-n belül.

Gulyás Gergely a két országot érintő jogállamisági keresettel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszában arra emlékeztetett, 

a jogállamisági kereset elutasítása nem jelent érdemi változást, az Európai Bizottságnak eddig is volt lehetősége programokat felfüggeszteni. Az Európai Bíróság azt rögzítette, hogy a tagállamok ellen fellépni csak jogi tények alapján, a helyi sajátosságokat figyelembe véve, az uniós költségvetéssel szorosan és közvetlenül összefüggő jogállamisági sérelmek alapján lehet. Ha ehhez az Európai Bizottság is tartja magát, akkor sem Magyarországnak, sem Lengyelországnak nincs mitől félnie.

Gulyás Gergely kiemelte: a gyermekvédelem vagy a családjog tagállami kérdés, ezek miatt Magyarországot nem lehet büntetni. Belföldön csak az ellenzék győzelme jelenthetne jogállamisági veszélyt, hiszen a miniszterelnök-jelöltjük saját megfogalmazása szerint a kommunistákat és a fasisztákat is képviseli, és fölvetették annak a lehetőségét, hogy az alkotmányt kétharmados többség nélkül módosítanák.

A lengyel politikus a kérdésre azt közölte: őt sem lepte meg, hogy az Európai Bíróság elutasította Magyarország és Lengyelország keresetét, de szerinte senki nem érzi majd vesztesnek magát, ha mindenki tiszteletben tartja az ítélet indoklásában foglaltakat. 

Az uniós források felhasználásával nem férnek össze a politikai szempontok és az sem, hogy más államokból egy demokratikusan megválasztott kormány ellen uniós ítéletekkel vagy más eszközökkel lépjenek föl – hangsúlyozta Grzegorz Puda.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a V4-ek rendezvényén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.