Rekordon a brit infláció

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kamatemelési ciklus folytatása várható a brit jegybank részéről.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 10:52
BRITAIN-TESCO-RETAIL-EARNINGS Fotó: TOLGA AKMEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban rekordütemre gyorsult az éves összevetésben számolt brit infláció – közölte a brit statisztikai hivatal. 

A távirati iroda által idézett szerdai beszámoló szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 5,5 százalékkal emelkedett – ehhez képest az előrejelzések 5,4 százalékos éves inflációt valószínűsítettek.

Ezt megelőzően decemberben 5,4 százalék, novemberben 5,1 százalék, októberben pedig 4,2 százalék volt a brit infláció, amely szeptemberben 3,1 százalékot tett ki.

A magas üzemanyagárak miatt gyorsult fel az infláció Fotó: Faludi Imre

A januári tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb volt azóta, hogy a jelenlegi módszertannal 1997 januárja óta mérik a havi árindexek alakulását. 

Eszerint 

legutóbb 1992 májusában, vagyis csaknem harminc évvel ezelőtt volt a januárinál gyorsabb az éves infláció, 

amely akkor 7,1 százalékra rúgott. 

A brit statisztikai hivatal szerint a januári inflációs rekord egyik fő okozója a rendkívül magas üzemanyagár volt. Az év elején a motorbenzin kiskereskedelmi átlagára literenként 1,451 font (616 forint) volt az egy évvel korábbi 1,166 font után.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ebben az inflációs környezetben a kamatemelési ciklus folytatása várható a brit jegybank részéről.

 

Borítókép: meghaladta a várakozásokat a fogyasztói árindex növekedése (Fotó: Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.