időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Rekordon a brit infláció

Magyar Nemzet
2022.02.16. 10:52 2022.02.16. 11:03
Rekordon a brit infláció

Januárban rekordütemre gyorsult az éves összevetésben számolt brit infláció – közölte a brit statisztikai hivatal. 

A távirati iroda által idézett szerdai beszámoló szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 5,5 százalékkal emelkedett – ehhez képest az előrejelzések 5,4 százalékos éves inflációt valószínűsítettek.

Ezt megelőzően decemberben 5,4 százalék, novemberben 5,1 százalék, októberben pedig 4,2 százalék volt a brit infláció, amely szeptemberben 3,1 százalékot tett ki.

A magas üzemanyagárak miatt gyorsult fel az infláció Fotó: Faludi Imre

A januári tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb volt azóta, hogy a jelenlegi módszertannal 1997 januárja óta mérik a havi árindexek alakulását. 

Eszerint 

legutóbb 1992 májusában, vagyis csaknem harminc évvel ezelőtt volt a januárinál gyorsabb az éves infláció, 

amely akkor 7,1 százalékra rúgott. 

A brit statisztikai hivatal szerint a januári inflációs rekord egyik fő okozója a rendkívül magas üzemanyagár volt. Az év elején a motorbenzin kiskereskedelmi átlagára literenként 1,451 font (616 forint) volt az egy évvel korábbi 1,166 font után.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ebben az inflációs környezetben a kamatemelési ciklus folytatása várható a brit jegybank részéről.

 

Borítókép: meghaladta a várakozásokat a fogyasztói árindex növekedése (Fotó: Tolga Akmen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.