időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Változnak a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás feltételei

Magyar Nemzet
2022.02.21. 13:50 2022.02.21. 14:02
Változnak a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás feltételei

A biztosítókkal folytatott egyeztetéseket követően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosította a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások feltételeit. Ezek a változások további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet az ügyfeleknek – tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t. A közleményben kiemelték: 

a biztosítók ezentúl célzott hűség-, partner- és családi kedvezményeket is kínálhatnak a minősített otthonbiztosítási termékükhöz. A kártérítési igények a jövőben az esedékességüktől számítva csak öt év elteltével évülnek el ezeknél a termékeknél.

A biztosítók legkésőbb a kárszemlét követő öt munkanapon belül kérhetik az ügyfelektől, hogy küldjék meg a kár elbírálásához szükséges dokumentumokat. 

A biztosítók az eddigi éves gyakoriság helyett immár negyedévente módosíthatják minősített biztosítási termékeik meghirdetett díjait, biztosítási összegeit. A már meglévő szerződések díja továbbra is csak évente egyszer változtatható. Jegybanki elvárás, hogy a korábban szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe az újonnan szerződést kötőkhöz képest.

A minősített otthonbiztosítások immár 320 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek. A hazai 12 lakásbiztosító és egy fióktelep közül immár hét kínál a jegybanki feltételeknek megfelelő terméket, és idén továbbiak megjelenése várható a piacon.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások azonos díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak, fölösleges kiegészítők, költségek nélkül. Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek érdemes eddigi lakásbiztosításukat az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni, amihez a jegybank honlapján lévő ingyenes kalkulátor is segítséget nyújthat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.