Zavartalan a gáztranzit

Tisztázták, milyen gázvezetéket érintett a vasárnap hajnali robbanás Harkivban.

Forrás: MTI2022. 02. 27. 11:16
Natural gas compaction facility of WINGAS
13401688 Fotó: PATRICK PLEUL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz gáz tranzitja Európába Ukrajnán keresztül normálisan folytatódik, a csővezetéket nem rongálta meg semmilyen robbanás – közölte Ukrajna gázvezeték-üzemeltetője vasárnap.

Korábban ukrán tisztviselők arról tájékoztattak, hogy orosz csapatok robbantottak fel egy gázvezetéket az északkeleti Harkiv régióban, de az nem volt nem volt világos, hogy az érintett szakasz egy tranzitvezeték vagy egy regionális elosztóhálózat része volt-e.

Zavartalan az olajszállítás a Barátság olajvezetéken is, a Mol figyelemmel kíséri a háborús eseményeket, és felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását – közölte a társaság. A Mol-csoportnak elegendő csővezetéki kapacitása van ahhoz, hogy szárazföldi finomítóit (a százhalombattai és a pozsonyi finomítókat) az Adria-kőolajvezetéken keresztül is ellássa. A Mol orosz termelőktől és kereskedelmi partnerektől hosszú távú szerződések alapján vásárolja az olajat, ezek a szállítások érkeznek Oroszországból Ukrajnán át a Barátság vezetéken. A Reuters információi szerint a Barátságon kért többletszállításokat a vállalat, megelőzendő az esetleges ellátási zavarokat. A hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenséget kérő források szerint ha az orosz vezetékeket felügyelő állami monopólium, a Trasznyeft, illetve az ukrán Ukrtransznafta rábólint, úgy ebben a hónapban ötvenezer tonnával (374 500 hordóval) több olaj érkezhet a Molnak ezen az útvonalon, ahonnan tavaly napi 240 ezer hordónyit szállítottak.

Borítókép: Gáztranzit-állomás a német–lengyel határon, Mallnownál. Illusztráció (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.