időjárás 19°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

A 4iG lett a vezető mobilszolgáltató Albániában

Magyar Nemzet
2022.03.21. 19:32 2022.03.21. 19:32
A 4iG lett a vezető mobilszolgáltató Albániában

Miután az albán versenyjogi hivatal jóváhagyta, a 4iG Nyrt. megvásárolta a One Telecommunications (ONE) 99,899 százalékos közvetett tulajdonát. A 25 éves múlttal rendelkező albán mobilszolgáltató infrastruktúrája régiós viszonylatban is kiemelkedő.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. érdekeltségében lévő ALBtelecommal együtt a vezetékes és a mobiltávközlés szolgáltatási területein piacvezető vállalatcsoport jött létre Albániában, miután sikerrel lebonyolították a ONE akvizícióját is – ezzel a 4iG a nyugat-balkáni ország egyik legnagyobb külföldi befektetőjévé lépett elő. 

A ONE Telecommunications 1,36 millió előfizetővel rendelkezik, így 

Albánia második, egyben leggyorsabban növekvő mobilszolgáltatója, lakosságarányos lefedettsége 98,5 százalék. 

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a ONE 632 adótornya az 4G/LTE szolgáltatások mellett már 5G mobilkommunikációra is alkalmas. 

A társaság tavaly júniusban állapodott meg mobilhálózatának és szolgáltatásainak korszerűsítéséről szóló ötéves partnerségről az Ericssonnal, ennek keretében a legmodernebb svéd rendszerekkel és berendezésekkel javították a hálózati minőséget. A már lezárt hálózatfejlesztést az Umlaut „Best in Test” független felmérése is visszaigazolta 2021 elején: 

Albániában a One Telecommunications mobilhálózata nyújtotta a legjobb minőségű és a leggyorsabb letöltési sebességet. 

A 420 munkavállalót foglalkoztató ONE a kimagasló minőségű szolgáltatásaival az elmúlt időszakban jelentősen növelte mobilpiaci részesedését: az elmúlt két évben az albán távközlési piacon az ország legnagyobb telekommunikációs ipari fejlesztését, összesen 92 millió eurós beruházást hajtottak végre. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy 

a 4iG csoport a ONE Telecommunications és az ALBtelecom sikeres akvizícióival vezető szereplővé és az ország egyik legnagyobb külföldi befektetőjévé vált Albániában. 

Hosszú távú jelenlétre készülünk, az a célunk, hogy hozzájáruljunk az ország digitális fejlődéséhez és átalakulásához – közölte Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója a mai bejelentés kapcsán. 

Jászai Gellért Fotó: 4iG

Hozzátette: a távközlési szolgáltatások mellett informatikai megoldásaikkal is piacra kívánnak lépni a nyugat-balkáni országban.

– Az elmúlt három évben megváltoztattuk az albán távközlési piacot új szolgáltatások bevezetésével, az ONE mobilhálózat minőségének és lefedettségének jelentős javításával. Ennél is fontosabb, hogy megfizethető korlátlan hang- és adatdíjcsomagok bevezetésével megváltoztattuk ügyfeleink elvárásait, amelyhez a bizalmat és a támogatást szeretnénk megköszönni – fogalmazott Elvin Guri, a One Telecommunications korábbi többségi részvényese, kiemelve, hogy biztosak abban, hogy a 4iG tulajdonlásával a ONE kiváló minőségű és ár-érték arányú szolgáltatásokat nyújt a jövőben is.

A One Telecommunications mobilpiaci részesedése 2021-ben meghaladta a 41 százalékot, a vállalat EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig 2020-hoz képest 28,5 százalékkal, 27 millió euróra emelkedett 2021-ben.

A 4iG két hete jelentette be, hogy 

megvásárolta az albániai távközlési piac egyik kiemelkedő 4P szolgáltatóját, az ALBtelecomot, amely piacvezető a vezetékes hang, internet és tévé szolgáltatások területén. 

 

Borítókép: Albánia távközlési piacának legnagyobb szereplője a tőzsdei társaság (Fotó: MTI/Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.