Szeretik a kistelepülések a faültető programot

A program célja, hogy 2030-ra 24 százalékról 27-re növekedjen Magyarország fával borított területe.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 17:48
Településfásítási program
országfásítás
Agrárminisztérium
Fotó: VTF Forrás: Agrárminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eddig 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek el másfél milliárd forint értékben az Országfásítási programban. A tavaszi, harmadik ütem végére szinte az összes kistelepülés bekapcsolódott, hozzájárulva a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez – mondta Juhász Anikó helyettes államtitkár szombaton Nyírcsaholyon. Hangsúlyozta: az Agrárminisztérium elkötelezett a zöld jövő és a vidéki kistelepülések megújulása mellett, az Országfásítás településfásítási programja ezt a két célt egyszerre szolgálja.

– A három évvel ezelőtt indított program célja, hogy 2030-ra 24 százalékról 27-re növekedjen Magyarország fával borított területe. Jó úton járunk, hiszen a Vidékfejlesztési program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt – mondta Juhász Anikó. Hozzátette, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezése a tízezer fő alatti kistelepülésekhez hozza közel az országfásítást, hiszen a települések zöldítése mellett szemléletformáló hatása is van.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 71 településen 2074 sorfát ültettek el a Településfásítási program első két ütemében, idén tavasszal pedig 19 település ültethet, összesen 541 sorfát. A helyettes államtitkár szerint a legtöbb település élt a maximális igénylési lehetőséggel, azaz harminc fát ültetett. – Nyírcsaholyon mától tíz keskenylevelű kőris és húsz közönséges nyír szolgálja a közösséget – részletezte Juhász Anikó.

Borítókép: Egyetlen fa is hozzájárul az élhetőbb környezethez (Forrás: Facebook/Agrárminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.