Uniós pert nyert a magyar energiahivatal

Ismét rátelepedett volna a tagállami hatáskörre a központi szabályozás.

2022. 03. 23. 11:12
null
Nagykapos, 2014. szeptember 2. A kelet-szlovákiai Nagykapos kompresszorállomása 2014. szeptember 2-án. Az állomáson ünnepélyesen üzembe helyezték a Szlovákiát Ukrajnával összekötő földgázvezetéket, amelyen oroszországi földgázt szállítanak Ukrajnába. (MTI/EPA/Filip Singer) Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió bíróságának úgynevezett HUAT-ügyben hozott ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepük van a nemzeti szabályozó hatóságoknak – tájékoztatott Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a bírósági ítélettel kapcsolatban.

A MEKH 2019-ben nyújtott be keresetet az EU bíróságához az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, ami kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgázösszeköttetés kapacitásának bővítését, a HUAT-projektet.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy az ACER döntésének alapjául szolgáló európai uniós jogszabály elfogadásakor az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán: nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, ami a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat. 

Az érvelést a törvényszék elfogadta, és megállapította a kérdéses jogszabályi rendelkezés alkalmazhatatlanságát. Kimondta egyúttal, hogy a földgázhálózat fejlesztése az Európai Unióban elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Borítókép: a földgázvezetékek fejlesztése tagállami hatáskör, központi szabályozó nem kötelezhet beruházásra (Fotó: Filip Singer /MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.