Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Uniós pert nyert a magyar energiahivatal

Somogyi Orsolya
2022.03.23. 11:12 2022.03.23. 12:15
Uniós pert nyert a magyar energiahivatal

– Az Európai Unió bíróságának úgynevezett HUAT-ügyben hozott ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepük van a nemzeti szabályozó hatóságoknak – tájékoztatott Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a bírósági ítélettel kapcsolatban.

A MEKH 2019-ben nyújtott be keresetet az EU bíróságához az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, ami kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgázösszeköttetés kapacitásának bővítését, a HUAT-projektet.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy az ACER döntésének alapjául szolgáló európai uniós jogszabály elfogadásakor az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán: nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, ami a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat. 

Az érvelést a törvényszék elfogadta, és megállapította a kérdéses jogszabályi rendelkezés alkalmazhatatlanságát. Kimondta egyúttal, hogy a földgázhálózat fejlesztése az Európai Unióban elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Borítókép: a földgázvezetékek fejlesztése tagállami hatáskör, központi szabályozó nem kötelezhet beruházásra (Fotó: Filip Singer /MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.