időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Nagy István: nem engedi el a kormány a víziszárnyastartók kezét

Köpöncei Csilla
2022.04.23. 15:18
Nagy István: nem engedi el a kormány a víziszárnyastartók kezét

Folytatódik a kacsa- és libaágazat jövőjét segítő közös munka – közölte Facebook-oldalán Nagy István. Az agrárminiszter jelezte, a rendszeresen visszatérő madárinfluenza okozta ágazati helyzet közép- és hosszú távú kezelése további közös gondolkodást, újabb lépéseket tesz indokolttá, amelyek eredményessége alapvetően a piaci szereplőkön múlik, ahogyan az ágazat jövője is. 

– Az elmúlt években számos olyan többletlehetőséget biztosítottunk a baromfitartóknak, amelyek segítséget jelentenek az e lehetőségekkel élő érintetteknek a járvány kockázatának csökkentésében, illetve a nagy a gazdasági nehézségek csökkentésében – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

 Ezek közt említette a járványvédelmi beruházások megvalósítását és a telepek korszerűsítését célzó pályázatokat. A piaci kockázatok csökkentését hivatott csökkenteni az Európai Unió tagállamai közül hazánkban elsőként elindított krízisbiztosítási rendszer. A konstrukciónak a növénytermesztő gazdaságok mellett az állattartóknak is biztonsági hálót nyújt a nagyobb mértékű jövedelemkiesés ellen. 

Az ágazat nehézségeit figyelembe véve a kormányzat többletforrások odaítéléséről is döntést hozott korábban, a támogatás csökkenti a megnövekedett takarmányköltségek finanszírozást. A gazdálkodók e mellett százszázalékos kamattámogatás mellett vehettek fel hitelt. 

– A hazai kacsa- és libaágazat jövőjét segítő közös munkát és egyeztetéseket az ágazatot képviselő Magyar Kacsaszövetséggel és Magyar Lúdszövetséggel folytatjuk, a lehető leghamarabb a két szervezet május 4-re kitűzött tisztújítását követően – zárta bejegyzését az agrárminiszter. 

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.