Nagyot drágult az energia Ausztriában

Az áremelkedés elsősorban a belsőégésű motoros autókat használókat, vagy a nem hatékony fűtési rendszerrel felszerelt házakban és lakásokban élőket érintik.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 8:46
null
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban jelentősen többet költöttek energiára az osztrák háztartások, mint egy évvel korábban, míg januárhoz képest is viszonylag nagy áremelkedést kellett elviselniük – derül ki az Osztrák Energiaügynökség energiaár-indexéből (EPI), amely szerint 

Ausztriában a háztartási energia ára 27,4 százalékkal volt magasabb az idén februárban éves összevetésben. 

A költségeket mindenekelőtt a gáz, az üzemanyag és a fűtőolaj ára emelte meg, miközben a többi energiahordozó ára is emelkedett – a villamos energia esetében a háztartásokat jobban megvédték a kormányzati támogató intézkedések.
Franz Angerer, az energiaügynökség ügyvezető igazgatója közölte, hogy januárhoz képest 6,6 százalékkal emelkedtek a háztartási energiaárak az energiaügynökség energiaár-indexe szerint. Az éves szintű infláció februárban 5,9 százalék volt, havi szinten pedig 1,3 százalék, vagyis az energiaárak továbbra is az infláció motorjaként hatottak. 

Mint fogalmazott, ha az energia drágul, akkor a fontos termékek ára is emelkedik, aminek következményei pedig most már egyre közvetlenebbül érik a háztartásokat. Az energiaügynökség szerint 

az áremelkedés elsősorban a belsőégésű motoros autókat használókat, vagy rosszul szigetelt, nem hatékony fűtési rendszerrel felszerelt házakban és lakásokban élőket érintik.

Ausztriában a legerősebb áremelkedés februárban, 65,3 a gáz esetében volt éves bázison. Az előző hónaphoz, januárhoz képest 20,9 százalékkal került többe a földgáz februárban. A dízel februárban 30,7 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, és 3,7 százalékkal került többe, mint januárban. A prémium benzin ára éves szinten 27,7 százalékkal, havi szinten pedig 3,6 százalékkal emelkedett. 
A villamosenergia 14,9 százalékkal volt drágább, mint 2021 februárjában, és 8,6 százalékkal került többe, mint 2022 januárjában, míg a távfűtés 12,2 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. 

 

Borítókép: megterheli a háztartásokat a rezsi drágulása (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.