időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Nélkülözhetetlen az orosz gáz a bajor miniszterelnök szerint

2022.04.10. 09:53 2022.04.10. 13:41
Nélkülözhetetlen az orosz gáz a bajor miniszterelnök szerint

Németországban tömeges munkanélküliséget eredményezhet, ha az oroszok elleni szankciók a gázszektorra is kiterjednek – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök a német Funke Médiacsoport lapjainak, az interjút az Index idézte.

Söder hangsúlyozta: az Oroszországtól való energiaipari függést fokozatosan, lépésről lépésre kell megszüntetni, nem pedig azonnal, máskülönben súlyos következményei lesznek. Kijelentette, hogy osztja a német szövetségi kormány véleményét, miszerint az orosz olaj és szén hiányát rövid távon kibírják, ám a gáz esetében komplikáltabbnak látja a helyzetet.

Ha leállítjuk a gázszállításokat Oroszországból, akkor tömeges munkanélküliséggel, szociális problémákkal és a demokráciát is veszélyeztető nehézségekkel kell szembenéznünk

– közölte Markus Söder. Hozzátette: „figyelembe kell venni azokat a következményeket, amelyek a lakosság többségét érinthetik” egy ilyen lépés után.

A bajor miniszterelnök az interjúban arról is beszélt, hogy a hat létező német atomerőműből (amelyek közül hármat 2021 végén lekapcsoltak, a maradék hármat pedig 2022 végéig kapcsolnák le) ötnek a működését meg kellene hosszabbítani, illetve újra kellene indítani az energiaválság miatt.

Szerinte az, hogy az év végéig a maradék három atomerőmű üzemeltetését be akarják fejezni, súlyos hiba, téves elgondolás. Ezek ugyanis több tíz millió háztartást látnak el villamos energiával.

Az öt atomerőműnek további öt évig meg kell hosszabbítani a működését azért, hogy legyen elég időnk elérni a zöldenergiával kapcsolatos céljainkat.

Borítókép: Németországi gáztároló Rehden mellett (Fotó: DPA/AFP/Friso Gentsch)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.