Technológiaváltás miatt leépítés jön a Tungsramnál

A továbblépés érdekében tervezett leépítés leginkább a gyári dolgozókat érinti a cég mind az öt magyarországi gyárában.

Magyar Nemzet
2022. 04. 27. 17:17
null
Budapest, 2019. január 7. Gyártósor a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Ezen a napon stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a cégcsoport. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért év végéig elbocsátja 1600 munkavállalóját – közölte szerdán a vállalat a távirati irodával. Kiemelték: a 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik.

A cégvezetők szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, mivel egyebek mellett a koronavírus-világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak.

A továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés leginkább a gyári dolgozókat érinti a cég öt hazai gyárában. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés két hónap múlva.

– A gyárak területén továbbra is folyik a termelői tevékenység, mivel a jövőben az ismert márka három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világítás-korszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, továbbá korszerű LED-megoldásokat kínálnak kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba – fogalmaznak a közleményben, amely szerint a döntésről szerdán tájékoztatták a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. 

A vállalat szeretne gondoskodni munkavállalóiról, ezért a helyi munkaügyi hivatal bevonásával információs napokat tartanak a környékbeli munkalehetőségekről. Emellett segítséget nyújtanak önéletrajz-összeállításban, álláskeresésben, a helyi HR-eseik állásbörzéket is szerveznek.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak. Erre az időszakra a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy 

a vállalat átalakíthassa a kapacitásait a vevői igények szerint, illetve eladhassa a meglévő készleteit.

A cég menedzsmentje a jövőt a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja. 

Közleményük szerint a vállalat a reorganizáció ideje alatt is a vevők lehető legjobb kiszolgálására koncentrálnak, elsősorban raktárkészletről. 

A Tungsram 2018-ban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa-ágazatának felvásárlásával. A vállalat Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, termékeinek 93 százalékát exportálja, száz nemzetközi piacon tevékenykedik értékesítési hálózata révén. A csaknem négyezer alkalmazottat foglalkoztató cég 1600 beszállítóval, partnerrel van kapcsolatban.
 

Borítókép: Gyártósor a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.